انتهای بیراههی مصرف تفریحی تریاک، درگیر شدن با یک اعتیاد همیشگی است. همه مصرف کنندگان تریاک از ابتدا تصمیم به معتاد شدن نداشته اند. اعتبادِ اغلب این افراد از مصرف تفننی تریاک شروع شده است و هرگز فکر نمیکردند که به قدری به تریاک وابسته شوند که برای به دست آوردن آن هر کاری انجام دهند.
ما در این مقاله به پرسشهای شما پیرامون علل گرایش افراد به مصرف تفننی تریاک و آثار کشیدن و خوردن این ماده بر بدن پاسخ دادهایم. در این مقاله با دیدی واقع گرایانه قصد داریم مزایا و معایب مصرف خوراکی و غیر خوراکی تریاک در نظر داشته باشیم و به سوالات و ابهاماتی که درباره مصرف این فرآورده گیاهی به طور کامل پاسخ دهیم. همچنین اطلاعاتی دریافت خواهید کرد که توانایی تشخیص مصرف تفننی تریاک از اعتیاد به تریاک را خواهید داشت. علاوه بر این مصارف درمانی تریاک مورد برسی قرار گرفته است تا سوالات شما به طور کامل پاسخ داده شود. در پایان مقاله نگرانیهای شما در مورد مصرف تفننی و یا درمانی تریاک رفع خواهد شد
موارد مصرف تفننی تریاک
افرادی که تریاک مصرف میکنند، پاسخهای متفاوتی در مورد علت مصرف این ماده مخدر دارند. اغلب آنها قرار گرفتن در جمعهای دوستانه، کنجکاوی و سرگرمی را عامل گرایش خود به تریاک میدانند. اما طبق بررسیها معمولاً به دلایل زیر افراد در معرض استعمال تریاک و یا خوردن آن قرار میگیرند:
درمان ناتوانی جنسی؛ باور غلط برای مصرف تفریحی تریاک
درمان زودانزالی؛ توجیهی موقت برای مصرف تفننی تریاک
کنترل دیابت؛ مصرف درمانی اما خطرناک تریاک
درمان کبد چرب؛ مصرف پر خطر تریاک برای بهبود
تسکین درد با تریاک؛ از بین بردن موقت و پر ریسک درد
رفع غم و غصه؛ حالت زودگذر بعد از مصرف تفریحی تریاک
اثرات مصرف تفریحی تریاک بر بدن
تریاک به دلیل داشتن کدئین و مورفین از زمانهای قدیم به عنوان یک مسکن و آرامبخش قوی مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین افراد در ابتدا با مصرف تفریحی تریاک نوعی خواب آلودگی، سرخوشی و راحتی را به صورت کوتاه مدت تجربه خواهند کرد. مصرف این ماده در برخی افراد باعث افزایش تحرک و انرژی شده و در برخی دیگر به کاهش آن منجر میشود. اعتیاد آوری این ماده به قدری زیاد است که فردی که هفتهای یکبار و به میزان یک گرم تریاک مصرف میکند را به یک معتاد حرفهای تبدیل خواهد کرد. فرد با زیاده روی در مصرف آن صدمات جدی به بدن و اندامها وارد خواهد کرد. از جمله عوارض مصرف زیاد تریاک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات معده: تهوع، استفراغ، یبوست، افزایش و یا کاهش اشتها
- اختلالات قلبی: سکته قلبی، نارسایی قلب و پارگی رگهای قلب
- تغییرات رفتاری و روانی: بدخلقی، میل به انزوا و گوشه گیری، افسردگی، توهم، بیقراری، کاهش هوشیاری، افکار خودکشی، بی مسئولیتی و فقدان اعتماد به نفس
خارش و خشکی دهان، خارش بینی، گرگرفتگی، ضعف بینایی، خونریزی از چشمها، انقباض مردمک چشم، کاهش شنوایی، کاهش فشارخون، ضعف بدن، گرفتگیهای عضلانی، سنگینی دست و پا، کاهش ایمنی بدن، بیماریهای کلیوی، هپاتیت، ایدز، تب و لرز، گیجی، پرخوابی و یا بیخوابی، تنفس نامنظم و عارضههای پوستی نیز از دیگر عوارض مصرف تریاک است.
عوارضی که از خوردن تریاک به وجود میآید نیز با کشیدن آن تفاوت چندانی ندارد. خوردن این ماده دستگاه گوارش را با مشکل جدی مواجه خواهد کرد. تقریبا تمام مصرف کننده های اشکال خوراکی تریاک دچار انواع زخم معده میشن، حتی با یکبار مصرف هم ممکن است فرد درگیر زخم معده شود.
مصرف تفننی تریاک در سنین بالا
مصرف شیره تریاک برای سالمندان به شدت خطرناک است. زیرا این ماده مسکن قوی بوده و درد ناشی از بیماریهای استخوان و مفاصل، سرطان، اضطراب و افسردگی و بیماریهای عفونی، قلبی و عروقی را پنهان میکند. بنابراین با کشیدن تریاک و عدم درمان، بیماری فرد تشدید خواهد شد. همچنین با گذشت زمان و افزایش تحمل بدن نسبت به این ماده، بدن برای تسکین همان میزان درد قبلی باید مقدار بیشتری تریاک دریافت کند. به این ترتیب به مرور فرد مسن به مصرف تریاک اعتیاد پیدا میکند. کند ذهنی و فراموشی نیز از دیگر خطرات این ماده برای افراد سالمند است.
مضرات خوردن تریاک
تریاک حاوی مقادیر زیادی ماده سمی آلکالوئید است. بنابراین خوردن زیاد تریاک خام و یا مشتقات آن حتی برای اولین بار باعث گرفتگی دستگاه تنفسی، سیستم عصبی مرکزی و حتی مرگ خواهد شد. مسمومیت ناشی از خوردن تریاک نیز ممکن است باعث آسیب به ماهیچه قلب شود. بنابراین اگر بعد از خوردن تریاک با علائمی چون مشکل دفع روده، کهیر، جوش، تهوع، اضطراب، تاری دید، آبی شدن لب و ناخن، درد قفسه سینه، لرز، عرق سرد، گیجی، سرفه خلط دار، انزوای شدید، تنگی نفس، تنفس صدادار و غش مواجه شدید، فوراً به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
تشخیص مصرف تفننی از اعتیاد به تریاک
برای پی بردن به مصرف تفننی تریاک و یا اعتیاد به آن، کافیست به رفتار افراد توجه کنید. فردی که تریاک را به صورت تفریحی مصرف میکند دارای ویژگیهای زیر است:
- چند وقت یک بار، در شرایط و موقعیتهای خاص تریاک مصرف میکند.
- فرد میتواند با کمک و یا حتی بدون کمک داروهای ترک اعتیاد، تریاک را کنار بگذارد.
- استعمال تریاک به فرد احساس خوشایندی میدهد.
اما اگر فردی خصوصیات زیر را داشته باشد، قطعاً به مصرف تریاک اعتیاد دارد:
- برای فرار از مشکلات و فشار زندگی به سمت تریاک میرود.
- هر روز مقدار مصرفش را بیشتر میکند.
- هنگامی که مواد به او نمیرسد احساس بی قراری میکند.
- لذتهای ساده برایش بی اهمیت است.
- اعتیاد بر روابط جنسی آنها اثر میگذارد.
- زندگی، شغل و تحصیلات او بهم میریزد.
- گوشه گیر و منزوی میشود.
همچنین فردی که اعتیاد مزمن به مصرف تریاک دارد، بعد از 6 تا 8 ساعت از آخرین مصرف با علائم زیر مواجه خواهد شد:
- بینظمی درجه حرارت بدن (تب و یا لرز)
- بیقراری
- تحریکپذیری
- خارش
- افسردگی
- بیخوابی
- پرش و یا گرفتگی عضلانی
- درد استخوانی و یا کشیدگی عضلات
- تشنج
- ریزش اشک
- آبریزش بینی
- تعریق
- خمیازه کشیدن
- سیخ شدن موهای بدن
- سکسکه
- عطسه
- دلپیچه و اسهال
با چند بار مصرف تریاک معتاد میشویم؟
مصرف تفریحی مواد مخدر در طولانی مدت به صورت تفننی نمیماند و کم کم به عادتی روزانه و اعتیاد خانمانسوز تبدیل میشود. زیرا زمانی که فرد به صورت تفریحی هر هفته ۲ گرم تریاک مصرف میکند، سلولهای مغز نسبت به این ماده شیمیایی مقاوم میشود. بنابراین فرد ناچار است برای رسیدن به حالات خوشایند پس از آن، هر بار دوز بیشتری تریاک مصرف کند. به این ترتیب میزان مصرفی او از ۲ گرم به 3 گرم تبدیل شده و تعداد روزهای مصرف تریاک نیز بیشتر میشود. این چرخه ادامه پیدا کرده تا مصرف تریاک به روزانه و حتی روزی چندبار میرسد. بنابراین نمیتوان گفت با چند بار مصرف تریاک معتاد میشویم، اما میتوان گفت مصرف تفننی تریاک، در نهایت به اعتیاد به تریاک منجر میشود.
آیا تریاک واقعاً خاصیت درمانی دارد؟
خواص و فواید تریاک از نظر درمانی و دارویی سابقه دیرینه دارد. تریاک از تریاک 25 ماده قلیایی با آلکالوئید مثل مورفین، کدئین و متادون مشتق شده است. از مهمترین آلکالوئیدهای تریاک میتوان به نارکوتین، پاپاورین، تبائین و نارسئین اشاره کرد که کاربرد پزشکی داشته و برای تسکین درد تجویز میشوند.
در طب سنتی نیز به اثرات درمانی این ماده اشاره شده است. تریاک ماهیتی سرد و خشک دارد. این ماده در طب سنتی به عنوان لاغر کننده، ضد درد، ضد اسهال، ضد سرفه، خواب آور، آرامبخش و نشاط آور شناخته میشود. همچنین این ماده برای درمان ناراحتی مثانه، اصلاح ادرار و ناراحتی شکم مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب تریاک با شیر زن نیز موجب تسکین درد و التهاب چشم میشود. از ترکیبات تریاک نیز برای درمان میگرن، طنین گوش و ترشحات پشت حلق به شرط عدم تنگی نفس استفاده میشود. استعمال خوراکی و یا موضعی تریاک نیز درد بدن از سر تا پا را تسکین میدهد. بنابراین این ماده از هزاران سال پیش شفا بخش بوده، اما امروزه مورد سوء مصرف قرار گرفته است.
مصارف درمانی تریاک چه خطراتی دارد؟
با اینکه تریاک دارای موادی است که در پزشکی و طب سنتی کاربرد دارد؛ امروزه افراد در سنین و شرایط مختلف با ناآگاهی و باورهای نادرست به مصرف تفریحی تریاک روی میآورند. این ماده با خاصیت اعتیاد آوری بالای خود به مرور فرد را وابسته کرده و اندامهای بدن او را به نحوی تحت تأثیر قرار میدهد. معمولاً عوارضی که از کشیدن و خوردن تریاک به وجود میآید یکسان است. اما خوردن این ماده به شدت سیستم گوارش را مختل میکند. مصرف تریاک بر مغز، اعصاب، قلب، ریه، معده، روده، کبد، کلیه و بسیاری از اندامها خطرساز بوده و فرد را با مشکلات جدی روبرو میکند.
درصورتیکه خود یا اطرافیانتان با مصرف تفریحی تریاک مواجه هستید، با مشورت با متخصصین مجله پزشکی از عدم بروز اعتیاد اطمینان حاصل کنید و در مورد درستی و یا نادرستی دیدگاه خود در مورد مصرف تفننی تریاک از متخصصین مجله پزشکی مشورت بگیرید.
کپسول گیاهی کبد چرب موثرترین داروی گیاهی بدون عوارض برای درمان و بهبود کبد چرب و بیماریهای کبدی است.