سرفه شبانه در کودکان بسیار شایع است. این نوع سرفه ها بیشتر در شب بروز پیدا می کنند و حتی ممکن است در طول روز کودک هیچ مشکلی نداشته باشد. سرفه های شبانه بسیار آزاردهنده است و ممکن است خواب کودک را دچار اختلال کنند.
سرفه های شبانه می توانند هشداری برای والدین باشند. سرفه یک عکس العمل غیر ارادی است که بدن سعی می کند با یک بازدم شدید مخاط یا گرد و غبار را خارج کند.
یک کودک سالم دبستانی تا نوجوانی که مشکل عفونت تنفسی نداشته باشد، در روز حدودا ۳۴ بار سرفه می کند.
اصولا سرفه والدین را ترغیب می کند که کودک خود را نزد پزشک متخصص ببرند. در بیشتر مواقع پزشک نیازی به درمان دارویی نمیبیند.
علت بروز سرفه چیست؟
از بخش حنجره تا نایژه گیرندههای سرفه قرار دارند. این گیرندهها با عوامل زیر تحریک می شوند:
-
عفونتهای دستگاه تنفسی مانند لارنژیت، سرماخوردگی و رینیت
-
فعالیت زیاد نایژه
-
آسم و آلرژی
-
ریفلاکس معده و دستگاه گوارش
در طول روز ممکن است کودکان گاه گاهی سرفه کنند، ولی همین سرفه ها در طول شب بیشتر شده و کودک نمی تواند جلوی آن را بگیرد. در طول روز کودک فعال است وبه دنبال آن مخاط هم در حرکت است.
شب هنگام که کودک دراز میکشد، حرکت مخاط کم شده و مجاری تنفسی بسته و پرفشار میشوند. وضعیت بدن باعث خشک شدن مخاط و به دنبال آن خشک شدن مجاری هوایی میشوند و کودک قادر نیست سرفه خود را مهار کند.
چگونه به جنک سرفه های شبانه کودک برویم؟
اگر سرفه شبانه کودک طولانی شود، می تواند نگران کننده شود چرا که ممکن است هشداری بر یک بیماری جدی باشد.
سرفه شبانه بر کیفیت خواب و فعالیتهای روزانه کودک تأثیر منفی میگذارد و راندمان کار و یادگیری او را پایین می آورد. در این مقاله می خواهیم چند درمان خانگی را توصیه کنیم که میتوانند این حالت را تا حدودی درمان کنند:
از قرار گرفتن کودک در محیط بسیار خشک جلوگیری کنید
ایجاد رطوبت در اتاقی که کودک حضور دارد، ضروری است. می توانید از دستگاه های بخور استفاده کنید اما بهترین نوع ایجاد رطوبت قرار دادن ظرف آب سرد بر روی رادیاتور یا بخاری است. بهتر است از بخورهای سرد استفاده شود.
به خارج کردن مخاط کمک کنید
همیشه باید مراقب آب بدن کودک خود باشیم. هرچه بدن کودک آب بیشتری دریافت کند مخاط او رقیق تر شده و راحت تر دفع می گردد. در طول روز علاوه بر آب به کودک خود آبمیوه های طبیعی هم بدهید.
در شرایط سرفه های شدید کودک را در وضعیت نیمه نشسته بخوابانید
شرایط خواب افقی سرفههای شبانه را شدیدتر میکند، به کودک خود کمک کنید در هنگام خواب کامل افقی نشده و به حالت نیمه نشسته بخوابد. میتوانید قسمت بالش کودک را کمی بالا ببرید و با قرار دادن چند بالش در پشت کودک، بدن او را به حالت شیب دار دربیاورید.
تنفس از راه بینی کودک را تقویت کنید
استفاده از اسپری های حاوی محلول نمکی راحت نیست اما مخاط کودک را رقیق تر کرده و تنفس را راحت تر می کند.
همچنین میتوانید قفسه سینه او را با این روغنها ماساژ دهید:
مواد لازم تهیه روغن ماساژ: ۲ قطره اسانس روغنی اکالیپتوس و نصف پیمانه روغن بادام شیرین
نحوه مصرف: روغنها را مخلوط کنید. مقداری از روغن را بر روی کف دست خود بریزید و قفسه سینه کودک را به آرامی ماساژ دهید.
خشکی گلو را برطرف کنید
ثابت شده عسل میتواندبرای سرفه خشک یک تسکین باشد. قبل از خواب شبانه یا هنگام شدت گرفتن سرفه، یک قاشق چایخوری عسل را به کودک خود بخورانید. میتوانید عسل را محلول در شیر به او بدهید.
یکی دیگر از درمانهای خانگی، استفاده از پیاز سفید یا قرمز خرد کرده به همراه کمی عسل است. این شربت را روزانه به کودک بدهید.
پیاز: یک درمان قدیمی
یک روش قدیمی برای درمان و کاهش سرفه شبانه ، قرار دادن تیکه های پیاز در کنار تخت کودک است. در این روش پیاز که سرشار از پلی فنول و آنتی هیستامین طبیعی است، میتواند نشانه های آلرژی را در کودک از بین ببرد و التهابات مجاری تنفسی را تسکین دهد. با اضافه کردن کمی شکر به پیاز، عطر آن در فضا پخش شده و سرفه کودک را تسکین می دهد.
از خود درمانی پرهیز کنید
اگر سرفه شبانه شدید و همراه با علائم دیگر نباشد، اصولا به دارویی نیاز ندارد. اما بهتر است با پزشک اطفال مشورت کنید. داروهایی که بدون نسخه از داروخانه تهیه میشوند، را نمی توان برای کودکان زیر دو سال استفاده کرد. این داروها حاوی کدئین یا کلوپراستین هستند که ممکن است برای کودک عوارض جبران ناپذیری داشته باشند.
نتیجهگیری
اصولا کودکان با شروع مهد کودک به عفونت های تنفسی دچار شده و به دنبال آن گرفتار سرفه می شوند. به توصیه پزشکان، سرفه زمانی خطرناک است که بیش تر از چهار هفته طول بکشد.
اگر کودک شما همراه با سرفه به سختی نفس میکشد و خواب او دستخوش مشکلات عمده ای شده است حتما با پزشک اطفال مشورت کنید. کودک را از مواد محرک محیطی مانند دود سیگار یا مواد شیمیایی تمیز کننده دور نگه دارید.
منابع: today medicalnewstoday