علت زرد شدن دندان ها و راه ترمیم آنها چیست؟
دندان های زرد وصله ناجوری برای صورت می باشند و می توان گفت یکی از زیبایی های انکارناپذیر صورت، دندان های صدفی و درخشان هستند. لبخندهای دندان نما با دندان هایی سفید، زیبایی چهره را چند برابر می کنند و این دندان های سفید و بدون لکه هنگام صحبت کردن، از امتیازهای مهم به شمار می آیند. با هزینه های بالای دندانپزشکی شاید نتوان همیشه به گزینه های درمانی فکر کرد اما می توان با آگاهی از دلایل زرد شدن دندان ها، از آن پیشگیری کرد. در این مورد راه های خانگی نیز جهت سفید کردن دندان ها وجود دارند.
همیشه برای از بین بردن مشکلات مربوط به پوست، مو، دهان، دندان و درکل زیبایی می توان به گزینه ساده پیشگیری اندیشید. تعدادی از عادت های روزمره ما در طول زمان منجر به زرد شدن دندان ها می شوند. ما قصد داریم در این مقاله برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از دلایل اصلی زرد شدن دندان ها و راه های رهایی از این حالت بگوییم. پس اگر شما هم خواهان دندان هایی سفید و زیبا هستید، ما را تا انتهای مقاله همراهی نمایید.
دندان ها
به جرات می توان گفت یکی از بزرگترین نعمت های خداوند به انسان حضور دندان ها است. دندان ها که علاوه بر اینکه نقش مهمی در تغذیه و هضم غذا در بدو ورود ایفا می کنند نقش مهم دیگری در کمک به تکلم صحیح حروف و ایجاد فرم طبیعی و زیبایی صورت را به عهده دارند. این دندان ها ساختار های سفید رنگی هستند که درون فک تمامی مهره داران دیده می شوند با این حال انسان در تنوع دندان ها ما بین سایر مهره داران بی نظیر است.
آغاز فرآیند رویش دندان در انسان شامل مراحل مختلفی است که بدو شروع آن به زمانی بر می گردد که انسان را جنین نام نهاده اند. درواقع دندان ها قبل از تولد و زمانی که جنین ۶ ماه دارد رشد خود را آغاز می کنند. اما در زیر پوست لثه قرار دارند. با این حال موارد استثنائی نیز وجود دارد که نوزاد حین تولد دندان داشته و دندان هایش از زیر لثه سر بیرون آورده اند.با توجه به زمان شروع رویش دندان ها که در دوران بارداری مادر رخ می دهد، رفتار های مادر نقش بسزائی در سلامت دندان های جنین ایفا می کند.
دندان ها از لحاظ ساختمان به دو قسمت تقسیم بندی می شوند. ساختمان بالایی دندان و ساختمان داخلی دندان. منظور از ساختمان بالایی، قسمت بیرون لثه و ساختمان داخلی، قسمت درون لثه است. قسمت بیرونی را تاج دندان گویند و داخلی ریشه است. تاج شامل مینا،عاج و مغز دندان می باشد و قیمت داخلی شامل سمان ، پالپ و لیگامن های دور دندانی است. باید با شکل گرفتن دندان های اولیه در کودکان مراقبت از دندان ها را نیز به آن ها آموزش دهیم و هدف از این عادت های مراقبتی این است که از بیماری های لثه و دندانی جلوگیری شود و رنگ آن در آینده غیرطبیعی نباشد .
اولین دندانی که ظاهر می شود، معمولاً به دندان های شیری معروف است و زمانی از لثه ها بیرون می زند که کودک ۵ ماه دارد و البته این سن می تواند متفاوت باشد و برای بعضی کودکان این اتفاق دیرتر یا زودتر بیفتد و به طور کلی انسان ها ۲۰ دندان دارند و ده تای آن ها در قسمت بالا و ۱۰ تای دیگر در قسمت پایین دهان می باشد و این ۲۰ دندان در دسته بندی های مختلف قرار می گیرند و دندان های پیشین واضح ترین دندان ها در دهان هستند که در جلو قرار گرفتند و دندان های نیش در پشت دندان های پیشین هستند و دندان آسیاب نیز در عقب دهان است و بین سن شش تا هشت سال ظاهر می شود.
این دندان های آسیاب حرکت نمی کنند و به این معناست که نسبت به کرم خوردگی و تغییر رنگ واکنش بیشتری نشان می دهند و در این سن دندان های یک کودک اغلب می افتد که می تواند ظاهر دندان های دائمی او را کم کم به ما نشان دهد و دندان عقل می تواند در هر سنی بیرون بزند که علت خاصی برایش وجود ندارد که در آمدن این دندان ها معمولاً دردناک می باشد زیرا این دندان ها معمولاً در کمترین مکان بیرون می زنند و هیچ هدف خاصی برای این دندان ها وجود ندارد.
عوامل اصلی تغییر رنگ دندان ها
عوامل زیادی وجود دارد که می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود ، دندان ممکن است بر اثر پروسه های مختلف کم کم رنگ خود را از دست بدهد و مواد درونش تغییر کند و دندان پزشکان تغییر رنگ دندان ها را به سه دسته بندی تقسیم می کنند:
تغییر رنگ به دلیل عوامل خارجی: این تغییر رنگ زمانی اتفاق می افتد که لایه بیرونی دندان در اثر مصرف قهوه، نوشابه یا دیگر نوشیدنی ها و غذاها دچار تغییر رنگ شود و سیگار کشیدن نیز می تواند این اتفاق را رقم بزند.
تغییر رنگ داخلی: زمانی که ساختار داخلی دندان تیره یا زردتر می شود، علت هایی نیز شامل در معرض قرار گرفتن فلوراید در دوران کودکی است و مصرف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در نیمه دوم بارداری و یا برای کودکان ۸ یا زیر ۸ سال این اتفاق را رقم می زند.
تغییر رنگ به علت سن: این موضوع می تواند ترکیبی از عوامل درونی و بیرونی باشد وعلاوه بر آن سیگار و غذا نیز بی تاثیر نیستند. لایه رویی دندان نیز با بالا رفتن سن کم کم نازک می شود و بیشتر در معرض آسیب دیدگی قرار می گیرند.
آماس زردپی: در کبد ما ممکن است اتفاقاتی رخ دهد و باعث تغییر رنگ دندان ها شود اما همیشه نباید به این موضوع توجه کنیم. اول اینک ه باید سعی کنیم هرچه سریع تر علت را پیدا کنیم ، اگرچه که احتمال ها بسیار متنوع تر از مشکلات کبدی می باشد.
ضربه: در بسیاری از موارد تغییر کردن رنگ دندان در نتیجه افتادن یا ضربه به آن ایجاد می شود و معمولاً این اتفاق برای دندان های جلویی بیش از همیشه رخ می دهد که عموماً رنگ دندان ها را به طوسی، قهوه ای یا زرد تیره تغییر می دهد.
رعایت نکردن بهداشت دندانی: استفاده نامناسب از مسواک می تواند باعث تیره شدن رنگ دندان شود و علت آن این است که باکتری ها در این قسمت تجمع پیدا می کنند و باعث ایجاد حفره و تغییر رنگ در آن ها می شود و یکی از خطرناک ترین نتایج چنین حفره هایی این است که فرد ممکن است ناحیه ای از دندان را به کل از دست بدهد.
غذاها و داروها: بعضی از غذاها مقدار زیادی مواد رنگی دارند،آهن بالای موجود در بعضی مواد دیگر می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود و چنین موادی معمولاً در دندان باقی می مانند و به سختی پاک می شوند.
دخانیات: سیگار ها معمولاً می تواند باعث ایجاد تغییر رنگ دندان ها شود و نیکوتین بالای سیگار و استعمال آن وارد دهان خواهد شد و افراد سیگاری با خطرات زیادی در دندانشان مواجه هستند که می تواند رنگ دندان آن ها را تغییر دهد و سیگار کشیدن اغلب جریان خون را کاهش می دهد که فرد را بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های لثه قرار می دهد.
راهکارهایی برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها
برای جویدن از تمام دندان ها استفاده کنید و این تنها راهی است که باعث تقویت دندان ها می شود.
-
قبل از خواب حتما یک سیب بخورید و آن را به طور کامل بجوید و می توانید آن را بعد از مسواک زدن دندان ها نیز بخورید.
-
از مصرف بیش از حد شیرینی جات دوری کنید که شیرینی جات اغلب باعث ایجاد حفره و تغییر رنگ در دندان ها می شود.
-
اگر مصرف کننده دخانیات یا سیگار هستید، سعی کنید که حتما از فلوراید های مخصوص استفاده کنید.
-
هیدروژن پرو اکسید یکی از بهترین پاک کننده های دندانی می باشد و می توانید این ماده را روی مسواک خود بریزید و اثر سفید کنندگی دندان را افزایش دهید، سدیم پربورات نیز در این ماده وجود دارد اما به شدت متفاوت می باشد، اگرچه که مصرف سدیم پربورات را تنها باید تحت نظر پزشک انجام دهید.
-
اگر به طور مناسب از مسواک استفاده نکنید، دندان ها تغییر رنگ می دهند و در چنین حالتی باید حتماً دو مسواک داشته باشید و می توانید یکی از آن را در حالت خشک برای تمیز کردن دهان و دیگری را همراه با خمیردندان استفاده کنید.
-
بسیار مهم است که بهداشت دهانی مناسب را در این خصوص رعایت کنید و معمولا برای زیباشناسی این راهکار پیشنهاد نمی شود و در حقیقت کمبود بهداشت دهانی مناسب می تواند تاثیر منفی بر سلامت دندان به طور کلی بگذارد.
درمان تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ را اغلب با بیلچینگ درمان می کنند، تکنیکی به نام بیلچینگ پاور وجود دارد که در آن دندانپزشک یک ماده روشن را به دندان می زند و باعث می شود که در طول ۳۰ تا ۴۵ دقیقه دندان سفیدتر شود و البته درمان های بعدی نیز گاهی اوقات مورد نیاز می باشد.
همچنین می توان تغییر رنگ دندان را با ژل های بیلچینگ خانگی و محافظ های دهانی درمان کرد که باید از سمت پزشک تجویز شود که این ژل ها برای مصارف خانگی طراحی شده اند و به اندازه موادی که پزشک استفاده می کند، قوی نمی باشد پس پروسه سفید کردن آن طولانی تر است و ممکن است دو تا چهار هفته طول بکشد تا به رنگ دلخواه خود برسید. اگر ریشه و دندان شما تیره شده است، دندانپزشک مواد بیلچینگ را به داخل دندان تان می ریزد.
زمانی که دندان شکسته یا آسیب بدی خورده باشد، ممکن است به بیلچینگ پاسخ موثری ندهد و احتمالا در این زمان ها دندانپزشک اقدام به گذاشتن روکش دندانی می کند و می توان این کار را با مواد کامپوزیت انجام داد که رنگ آن با اطراف دندان کاملا هماهنگ باشد و یکی دیگر از آپشن های موجود نیز ونیر است که لایه های نازکی از سرامیک می باشد و سطح بیرونی دندان را پوشش می دهد.
راه های خانگی سفید کردن دندان
جوش شیرین
جوش شیرین را میتوان یک ماده بسیار مهم در زیبایی پوست و همچنین دندان دانست. همانطور که بارها اشاره کردهایم، از جوش شیرین برای لکه بری و لایه برداری پوست استفاده میشود. همچنین جوش شیرین می تواند برای جرمگیری دندانها هم کاربرد داشته باشد. برای استفاده از آن میتوانید ۱ قاشق غذاخوری جوششیرین را با کمی نمک مخلوط کرده و توسط مسواک بر روی دندانهایتان بکشید و سپس دهان خود را با آب ولرم بشویید.
گلیسیرین و آلوورا
آلوورا را می توان یک ماده زیبایی نامید. آیا میدانستید آلوورا در زیبایی دندانها هم کاربرد دارد؟ برای ساختن جرمگیر آلوورا، نصف فنجان جوششیرین را داخل ۱ فنجان آب ریخته و سپس ۱ قاشق چای خوری ژل آلوورا و ۴ قاشق چایخوری گلیسیرین را به آن اضافه کنید. این مخلوط می تواند اثری فوری داشته باشد و به زودی نتیجه آن را ببینید. مخلوط خود را به وسیله مسواک بر روی دندانها بکشید.
پوست پرتقال
عدهای هستند که دوست ندارند از موادی چون گلیسیرین استفاده کنند و درنتیجه ما میتوانیم به آنها جایگزین مناسبی مانند پوست پرتقال را پیشنهاد دهیم. روشی بسیار ساده، کافی است تکه ای پوست پرتغال را بر روی دندانهای خود بکشید. پوست پرتقال میتواند دندانهای شما را سفید کند.
کنجد
یکی از بهترین اسکراب های دندانی، دانههای کنجد هستند می توانید دانههای کنجد را بر روی دندانهای خود بکشید و حتی مقداری از دانههای کنجد را جویده و بخوبی خرد کنید و سپس با ۱ مسواک خشک این دانههای ریز شده را بر روی دندانهای خود بکشید که مانند ۱ لایه بردار دندان عمل می کند.
انجیر
انجیر یکی از مواد بسیار مغذی و مناسب برای مبارزه با باکتریها است. مصرف روزانه انجیر میتواند باعث سلامت لثه و دندان شما شود. با جویدن انجیر غدههای بزاقی تحریک شده و ترشح بیشتر بزاق، محیط دهانی را میکروب زدایی می کند و همچنین خود انجیر با خاصیت آنتی باکتریالی که دارد، پلاکهای دندانی را نابود میسازد.
خمیر دستساز
شما میتوانید یک خمیردندان میوه ای بسازید که مقدار زیادی ویتامین C داشته باشد. برای ساخت این خمیردندان می توانید از میوههایی چون گوجه فرنگی، پرتقال و توتفرنگی استفاده کنید. هر میوهای را که بیشتر در دسترس دارید، له کرده و سپس با خمیردندان خود مخلوط کنید و دندانهای خود را با آن مسواک بزنید. ویتامین C یکی از موادی است که میتواند براحتی جرم دندانها را از بین ببرد.
سرکه
افرادی که به مزه سرکه علاقه دارند، کار آنها برای داشتن دندانهایی سفید و بدون جرم، بسیار راحت است زیرا قرقره کردن سرکه میتواند دندانهای آنها را به روش تضمینی، جرمگیری کند. برای اینکار ۲ قاشق غذاخوری سرکه و ۱ قاشق غذاخوری نمک را با کمی آب قاطی کنید و سپس ۲ بار در هفته آن را قرقره کنید.
میخک
ادویه میخک همیشه در دردهای دندانی مورد استفاده قرار میگیرد و در هندوستان به عنوان یک درمان مؤثر برای مشکلات دندان است. برای از بین بردن لکههای دندانی، مقداری از ادویه میخک را با آب قاطی کنید به صورتی که به شکل یک خمیر دربیاید و سپس آن را روی لکه های دندانی خود بگذارید و سپس دهان خود را شستشو دهید.
ترکیب گیاهی
در کشور هند توجه زیادی به طب سنتیمی شود. آنها برای جرمگیری دندان یک ترکیب گیاهی را پیشنهاد میدهند که تشکیل شده از پودر زردچوبه، روغن خردل و نمک که برای جرمگیری دندانها بسیار مناسب است.
بیشتر بخوانید:
هوای سرد و حساسیت دندانی
عوارض پوسیدگی دندان
جرمگیری طبیعی دندان
لمینت دندان
سنگ لوزه و درمان آن
بوتاکس یا فیلر لب