منو
مجله پزشکی
در میان بیش از هزاران مقاله پزشکی جستجو کنید
جستوجوی هوشمند مراکز درمانی و پزشکی
از میان بیش از ده هزار مرکز ثبت شده برای اولین بار در کشور
خواب رفتن و گزگز دست
خواب رفتن و گزگز دست

خواب رفتن و گزگز دست

تاریخ انتشار:
۱۳۹۹-۰۷-۰۷
زمان مورد نیاز:
13 دقیقه
آخرین بروزرسانی:
۱۴۰۱-۰۹-۰۵
مقالات عمومی
در این مقاله میخوانید:

خواب رفتن دست نشانه چه بیماری است؟

همه ما بارها خواب رفتن دست و پا را تجربه کرده ایم و در بیشتر مواقع بدون نگرانی از کنار آن گذشته ایم و آن را بی اهمیت به شمار آورده ایم. به گفته متخصصان اگر خواب رفتن دست و پا، بطور مداوم تکرار شود، می تواند نگران کننده باشد و زنگ هشداری برای ابتلا به بیماری هایی خاص. شاید اگر بدانید خواب رفتن دست و پا، نشاندهنده چند بیماری مهم است، بیشتر به آن توجه نشان دهید.

بیشتر موارد حس سوزن سوزن شدن همراه با سوزش، در هنگامی که بیش از حد نشسته یا ایستاده اید، بی‌خطر است و اخطاری برای تحت فشار قرار گرفتن عصبی در این ناحیه است و اگر تغییر وضعیت دهید، طی چند دقیقه عصب از حالت فشار خارج شده و گز گز برطرف می شود. اما اگر بی‌حسی ناگهانی و غیر قابل توجیه و پر تکرار روی ‌دهد، می تواند علامتی از یک بیماری جدی باشد که نیاز به بررسی‌های دقیق تری دارد.

ما در این مقاله می خواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی چندین دلیل رایج خواب رفتگی دست را بازگو کنیم پس اگر شما هم بطور پرتکرار با این مشکل روبرو می شوید، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید. بی حسی دست و حالت سوزش و گز گز در آن، معمولاً در اثر آسیب، تحریک یا فشرده شدن یکی از اعصاب یا شاخه‌ای از اعصاب موجود در بازو و مچ شما ایجاد می‌شود. ما در ادامه شما را با بیماری های مربوط به این حالت آشنا خواهیم کرد.

دیابت

گاهی اوقات به علت بیماری‌های سیستمیک کارکرد عصب حسی دچار اختلال می‌شود. بیماری دیابت در چند مورد می تواند سبب درگیری سیستم عصبی که بی حسی و گزگز دست شود. وقتی بیماری دیابت مدت زیادی بدون درمان باقی می‌ماند یا به‌طور ناقص درمان می‌شود، بتدریج عملکرد اعصاب حسی بدن دچار اختلال می‌شود. این اختلال می‌تواند روی پا‌ها و گاهی اوقات دست‌ها تأثیر بگذارد. در میان ۱۰ تا ۲۰ درصد کسانی که بتازگی دیابت آنها تشخیص داده شده این علامت دیده می‌شود.

سندرم تونل کارپال یا مچ دست

سندرم تونل کارپال یا مچ دست

بیماری سندرم تونل مچ دست نیز با خواب رفتن دست‌ها خود را نشان می‌دهد، به گونه‌ای که ممکن است فرد، شب‌ها به دفعات با حالت خواب رفتگی دست از خواب بیدار شود. سندروم تونل کارپال که به علت گیرافتادگی عصب مدین است که یکی از عصب های مهم دست بوده و در انگشتان شست، اشاره و انگشت سوم و چهارم دست وجود دارد و زمانی که عصب مدین در مچ دست تحت فشار قرار گیرد سندروم تونل کارپال ایجاد می شود. این بیماری زمانی به وجود می‌آید که عصبی که از مچ دستان وارد پنجه و نوک انگشتان می‌شود بر اثر کار زیاد یا عوامل دیگر نظیر کم‌کاری تیروئید، حاملگی و دیابت انتشار پیدا می‌کند و آن منطقه بدون اینکه بیمار فعالیت خاصی داشته باشد با یک مختصر فعالیت به خواب می‌رود.

کمبود ویتامین ها و موادمعدنی

شاید یکی از علل خواب رفتن دست و پا به ویتامین ها مربوط باشد. ویتامین‌های E ،B1 ،B6 ،B12  و نیاسین، برای سالم نگه داشتن اعصاب ضروری هستند. کمبود ویتامین B12 می‌تواند به کم‌خونی خطرناک منجر شود و این کم‌خونی از علل مهم نوروپاتی محیطی است. اما برعکس، ازدیاد ویتامین B6 باعث خواب رفتن دست و پا می‌شود. از علائم کمبود ویتامین B12 می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زردی پوست و چشم

  • خستگی

  • عدم تعادل در راه رفتن

  • ضعف

  • توهم

عصب تحت فشار

وقتی فشار زیادی روی عصبی از بافت‌های اطراف وارد شود، می‌تواند باعث درگیری عصب محیطی شود که به دنبال آن هر چهار اندام بدن دچار گزگز، خواب رفتن و بی حسی می شوند. گاهی اوقات فقط اندام خاصی دچار احساس گزگز، بی حسی و خواب رفتگی می شود برای مثال برخی از افراد فقط در دست چپشان این احساس گزگز و بی حسی را دارند که در چنین شرایطی شک پزشک به گرفتگی عصب محیطی خواهد بود. معمولا سیستم عصب محیطی و ریشه عصبی در کنار ستون فقرات قرار دارند، ممکن است براثر تحت فشار بودن این عصب ها گزگز، خواب رفتگی و بی حسی دست را داشته باشیم.

نارسایی کلیه

هنگامی که کلیه‌های شما دیگر به درستی کار نکنند، نارسایی کلیه اتفاق می‌افتد. بیماری هایی چون فشار خون بالا یا دیابت می‌تواند منجر به نارسایی کلیه شود. با ایجاد اختلال در عملکرد کلیه‌ها، مایعات و مواد زائد در بدن شما جمع شده و منجر به آسیب عصبی می شود. البته در بیشتر مواقع حالت سوزن سوزن شدن با علت نارسایی کلیه، در پا‌ها دیده می شود.

داروها و گز گز دست

دارو‌ها

ممکن است داروهای مختلفی باعث آسیب عصبی شوند، و احساس سوزن سوزن شدن و خواب رفتگی را در دست یا پا بوجود بیاورند. مانند دارو‌هایی چون داروهای بیماری سرطان، ایدز، فشار خون، سل و موارد دیگر. اگر با شروع یک دارو شاهد گز گز و خواب رفتگی در دستان خود بودید، حتما با پزشک مشورت کنید تا با تجویز او در صورت امکان دوز درمان خود را تغییر دهید.

بیماری ام اس

مولتیپل اسکلروزیس (MS) جزو بیماری های خود ایمنی قرار دارد که سیستم ایمنی فرد مبتلا به محافظ اعصاب حمله می‌کند. این حالت می‌تواند منجر به آسیب عصبی شود. احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن و خواب رفتن در دست‌ها، پا‌ها و صورت از علائم شایع بیماری ام اس است.

عوامل دیگری که می توانند باعث ایجاد گز گز یا خواب رفتگی دست شوند

  • بارداری

  • آرتریت روماتوئید

  • لوپوس

  • بیماری سلیاک

  • بیماری لایم

  • سکته مغزی

  • کم کاری تیروئید

  • نوروپاتی مربوط به الکل

  • اچ آی وی یا ایدز

بیشتر بخوانید:

دست در مورد قلب چه می گوید؟  
 اعداد سلامت
 آلزایمر
 ماه تولد و بیماری

این مقاله را پسندیدید؟
نویسنده:
مرضیه شریفی
داغ‌ترین برچسب‌ها