بارداری برای چه زنانی خطرناک است؟
بارداری یکی از زیباترین اتفاقات برای زوجهای جوان است. زوجهایی که خود را آماده بچهدار شدن میدانند، برای رسیدن به این اتفاق شیرین روزها را با امید می گذرانند. بارداری یکی از مراحل زندگی زنان است که درصد بالایی از زنان، این دوران را تجربه خواهند کرد. بارداری میتواند همراه با خطرات گوناگونی باشد اما با آگاهی کافی از شرایط بارداری و مراقبتهای قبل و درحین آن، می توان ریسک این دوران را کاهش داد.
مواردی چون سلامت جسمی زن و سن او میتواند شرایط دوران بارداری را سختتر و یا راحتتر کند. مرحله بارداری بسیار حساس است و توصیه میشود که زنان هنگامی وارد این دوران از زندگی خود شوند که آمادگی کامل داشته و از نظر روحی و جسمی در شرایط مساعدی باشند زیرا هم سلامت جسمی و هم سلامت روحی مادر، ارتباط مستقیمی با سلامت جنین دارد. ما در این مقاله میخواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی از بیماریهایی بگوییم که خطرات احتمالی دوران بارداری را بهشدت بالا میبرند و بهتر است در این دوران، زنان وارد این مرحله حساس نشوند.
شرایطی که بارداری را پر خطر می سازد
در ادامه اختلالات و بیماری هایی را نام می بریم که به گفته متخصصین در این زمینه، بارداری با ریسک بالای خطر اتفاق می افتد و سلامت مادر و جنین توسط این بیماری ها تهدید می شود.
اختلال در اندام تناسلی
گروهی از زنان بهصورت ژنتیک و مادرزادی، دچار اختلالاتی در اندامهای تناسلی چون رحم و گردنه رحم هستند که این اختلالات میتواند زایمان را بسیار سخت کرده و ریسک سقط جنین را بالا ببرد.
اختلالات قلبی عروقی
تعدادی از اختلالات و بیماری های قلبی عروقی، خطرات بارداری را افزایش می دهند مانند افتادگی دریچه میترال که با بارداری، عارضههای این بیماری بیشتر میشود. درنتیجه اگر این بیماری شناسایی شده، بهتر است از بارداری جلوگیری شود. اگر زنی متوجه این بیماری نشده و باردار شود، پس از آگاهی از بیماری قلبی خود، حتماً باید زیر نظر پزشک متخصص قلب و عروق قرار گیرد. این بیماریها جایی برای سهلانگاری ندارند و میتوانند سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازند.
بارداری زیر بیست سال
در رابطه با بارداری قبل از بیست سال باید بگوییم که هیچ کدام از متخصصین و محققین این بارداری را توصیه نمیکنند. بیماریهایی که مادر و جنین را تهدید می کند شامل موارد زیر است:
-
تولد زودهنگام
-
تولد نوزاد با وزنی بسیار کم
-
بالا رفتن فشارخون
-
پارگی های نسج کانال زایمانی
-
سقط جنین
-
خونریزی های شدید و کم خونی مادر
بدن دختران تا بیست سالگی درحال تکامل است و میتوان گفت تا زیر بیست سالگی، هنوز اندامهای مربوط به زایمان مانند لگن شکل کامل خود را پیدا نکرده و همین موضوع میتواند زایمان را خطرساز کند. از طرفی دیگر مادر جوان به علت تجربه پایین ممکن است از رژیم غذایی نامناسبی پیروی کند و این موضوع سلامت او و جنین را به خطر میاندازد.
مادران بالای سی و پنج سال
همانطور که سن پایین میتواند بارداری را خطرساز کند، افزایش سن هم این خطر را بوجود میآورد. زنان بالای سی و پنج سال توانایی باروری کمتری دارند و تحقیقات نشان داده اگر زنی در این سن باردار شود، نسبت به زنان با سن پایینتر بارداریهای سخت تر و با عارضه بیشتری را میگذراند.
موارد خطرساز در بالای سی و پنج سال
اصولاً با بالا رفتن سن بیماریهایی چون فشارخون، بیماریهای قلبی عروقی و دیابت نمایان میشوند و تمام این موارد میتوانند بارداری را سخت کنند و برای جنین، نقصهای مادرزادی را به وجود بیاورند که ما در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
اختلالات کروموزومی: تحقیقات نشان داده که مادران باردار بالای سی و پنج سال، بسیار بیشتر از مادران با سن پایینتر دارای فرزندی با اختلالات کروموزومی میشوند. یکی از این اختلالات که در مادران با سن بالا شایع تر است، سندروم داون است که با درجات مختلفی از نارساییهای ذهنی و اختلالات حرکتی بروز پیدا میکند.
سقط جنین: طبق آمار منتشر شده تعداد زیادی از مادرانی که دچار سقط جنین میشوند، بالای سی و پنج سال دارند. البته تاکنون دلیل این امر برای محققین مشخص نشده است اما میتوان دلیل آن را در افزایش سن و بروز بیماریهای زمینه ای جستجو کرد.
نکته: در بارداری هایی که مادر بالای سی و پنج سال دارد و پدر بالای چهل سال، خطر سقط جنین بسیار بالاتر می رود.
دیابت بارداری
فشارخون بالا
تولد نوزاد نارس با وزن کم
چندقلوزایی
سزارین
وزن
در بارداری هم اضافه وزن میتواند خطرساز شود و هم کمبود وزن.
چاقی: مادرانی که اضافه وزن دارند بیشتر از زنان با وزن طبیعی، نوزادی با نقص های مادرزادی را بدنیا می آورند که از این نقضهای مادرزادی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
مشکلات قلبی نوزاد
-
شکاف لب و کام
-
پرآبی مغز
-
کمبود وزن
کم وزنی: از طرفی دیگر مادران باردار که وزن بسیار کمی دارند ممکن است نتوانند بارداری را به انتها برسانند و زایمانهای زودرس داشته باشند.
دیابت
زنانی که مبتلا به دیابت نوع یک و دو هستند، نسبت به افراد عادی بارداریهای پرخطری را دارند اگر مادر باردار نتواند دیابت خود را کنترل کند، عوارض بسیار ناخوشایندی را برای سلامت خود و جنین خواهد داشت و توصیه متخصصین به این است که فرد دیابتی که قصد بارداری دارد، حتماً تحت نظر پزشک قرار بگیرد و با مشورت او زمان مناسبی را برای بارداری انتخاب کند و در طول دوران بارداری، زیر نظر متخصص، دیابت خود را کنترل کند.
عفونتهای مقاربتی
یکی از توصیههای بسیار مهم قبل از بارداری، معاینه کامل و انجام آزمایشهای مورد نیاز به تجویز پزشک متخصص زنان و زایمان است. مادرانی که باردار میشوند و عفونتهای مقاربتی دارند، این عفونت را می توانند براحتی به جنین منتقل کنند و او را در معرض بیماریهای زیر قرار دهند:
-
وزن کم هنگام تولد
-
اختلالات چشم مانند قرمزی
-
عفونت در جریان خون
-
ذاتالریه
-
ناشنوایی
-
آسیب به اعصاب نابینایی
-
مننژیت
-
بیماریهای کبدی
-
هپاتیت
درنتیجه بهتر است قبل از بارداری مادر از نظر عفونت های مقاربتی چون کلامیدیا، انواع هپاتیت، سوزاک، سیفیلیس و ایدز مورد آزمایش قرار بگیرد.
بیماریهای خود ایمن
بیماریهایی چون ام اس و لوپوس را بیماریهای خود ایمن مینامند. آمار نشان داده که درصد بالایی از مادران مبتلا به بیماریهای خود ایمن، تولد نوزاد مرده و یا زایمان زودرس را تجربه کردهاند. همچنین داروهای مورداستفاده در این بیماریها میتواند به جنین آسیب برساند.
بیماریهای تیروئید
اختلالات تیروئید چه کمکاری و پرکاری میتواند آسیبهایی جدی را به جنین برساند مانند نارساییهای قلبی و نقصهای مادرزادی در نتیجه باید حتماً بارداری زنان دارای اختلالات تیروئی،د زیر نظر متخصص انجام گیرد.
بیشتر بخوانید:
کاندوم زنانه
عادت های سرطانزا
کجای سرتان درد می کند؟
فوبیا و انواع آن