شما کدام فوبیا ها را میشناسید؟
ترس یکی از عوامل ضروری برای دور ماندن از خطر است اما فوبیا با ترس هشداردهنده متفاوت است و احساس ترس به صورت بیمارگونه و با شدت بالا در مواردی که خطر جدی شما را تهدید نمیکند را فوبیا مینامند. ترسهای غیرمنطقی که بیشتر افراد با گونههایی از آن درگیر هستند. البته بیشتر افرادی که با فوبیا درگیرند، میدانند که این ترس منطقی نیست اما نمیدانند چگونه میتوانند بر ترس خود غلبه کنند و آن را از بین ببرند.
فوبیا گاهی چنان با قدرت بالا خودش را نشان میدهد که زندگی فرد را مختل می کند. آمار منتشرشده در آمریکا نشان میدهد بیش از ۱۹ میلیون نفر در آمریکا به فوبیا دچار هستند ما در این مقاله میخواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی در مورد انواع رایج فوبیا صحبت کنیم پس اگر شما هم ترسهای غیرمنطقی دارید، ما را تا انتهای مقاله همراهی کنید و فوبیای خود را بشناسید.
آگورا فوبیا
فوبیایی که مربوط به ترس از مکان های باز عمومی است. اصولاً این افراد از اتفاقاتی که در فضای عمومی برای آنها ممکن است رخ بدهد به شکل بیمارگونه ای میترسند. مانند گیر افتادن در یک مکان عمومی مانند صف بانک، پل عابر پیاده و موارد دیگر. فردی که دارای آگورا فوبیا است نمیتواند در چنین مکانی قرار بگیرد و از طرف دیگر راه فراری ندارد.
این نوع فوبیا در زنان دو برابر مردان دیده شده است و اگر فرد درمان خود را شروع نکند، در ادامه ممکن است خانهنشین شود اما افرادی که درمانهای خود را دنبال کردهاند، میتوانند بهراحتی به زندگی عادی برگردند و آمار نشان داده از هر ده نفری که به درمان روی آوردهاند، نه نفر توانستهاند آگورا فوبیای خود را بطور کامل از بین ببرند.
سوشیال فوبیا
این فوبیا یک ترس شدید اجتماعی است. ممکن است شما احساس کنید افراد خجالتی در این دسته قرار دارند اما این مورد یک چیزی بسیار فراتر از افراد خجالتی است. افرادی که به این فوبیا مبتلا هستند، همیشه در برخوردهای اجتماعی دچار اضطراب و تشویش می شوند و مرتباً از خود سوال میکنند که آیا رفتار من موجه و قابل قبول بود؟ آیا دیگران میتوانند اضطراب من را متوجه شوند؟ اینگونه افراد به قدری دچار اضطراب هستند که نمیتوانند درست حرف بزنند و اگر به دنبال درمان این اختلال نباشند، اصولاً مجبور به قطع ارتباطات اجتماعی شده و به فردی منزوی با اختلالات دیگر روحی و روانی تبدیل می شوند.
کلاستروفوبیا
کلاستروفوبیا یا ترس از مکانهای تنگ. افرادی که کلاستروفوبیا دارند یک فضای محصور و تنگ میتواند برای آنها بسیار ترسناک باشد. اینگونه افراد اصولاً سوار آسانسور نمیشوند و اگر مجبور به انجام آن شوند، اضطراب و ترس فراوانی آنها را در بر می گیرد. آنها نمیتوانند بهراحتی و بدون ترس شدید، از یک تونل بگذرند.
افراد مبتلا به کلاستروفوبیا همیشه این ترس را دارند که در فضای بسته گیر کنند و در همانجا خفه شوند درنتیجه تا جایی که می توانند از اینگونه فضاها دوری میکنند. اینگونه افراد در یک فضای سربسته نمیتوانند بهراحتی بمانند و اصولاً پنجرهها و درها را باز میکنند، نزدیک به راههای خروجی قرار می گیرند و ترس در تمام مدت ماندن در آن فضا، همراه با آنها میماند.
زوفوبیا
یکی از فوبیاهایی که بسیار شایع است و در افراد زیادی دیده می شود، زوفوبیا یا ترس از حیوانات است به طور کلی ترس از هر حیوانی را میتوان در این گروه از فوبیا قرار داد که البته خود تقسیمبندیهای مختلفی دارد. در این دسته میتوان به ترس از حیوانات گزنده و کشنده مانند مارها و عقربها اشاره کرد و یا موارد دیگر مانند ترس از پرندگان، سگ و گربه. این فوبیا بیشتر مواقع به اتفاقاتی که در کودکی افتادهاند برمیگردد. بعضی از آنها با گذشتن از دوران کودکی، خودبهخود برطرف میشوند و بعضی از آنها در بزرگسالی هم ادامه پیدا می کنند.
برونتوفوبیا
برونته در یونانی به معنای رعد است. افرادی که به برونتوفوبیا مبتلا هستند، به طور بیمار گونه از رعدوبرق میترسند و حتی اگر آنها را مطمئن کنید که این رعد و برق برای آنها خطری ندارد، بازهم در هنگام رعد و برق خود را در محل امنی قرار میدهند و یا از خانه خارج نمیشوند. حتی در زمانی که داخل خانه قرار دارند، ممکن است خود را در گوشهای مخفی کنند مانند کمد یا پشت مبلها. نکته جالبتوجه این است که این ترس در بین حیوان و انسان مشترک است.
آکروفوبیا
ترس از ارتفاع یک فوبیای شایع که در افراد زیادی ممکن است مشاهده شود. افرادی که به آکروفوبیا مبتلا هستند به صورت اغراق گونهای از ارتفاع میترسند و اگر آنها را مجبور به بالا رفتن از نردبان یا پله کنند، ممکن است دچار حملههای عصبی شوند و نتوانند از جای خود تکان بخورند و در موارد زیادی افرادی که مجبور به بالا رفتن شدهاند، دیگر قادر به پایین آمدن بدون کمک دیگران نیستند.
آئروفوبیا
آئروفوبیا همان ترس از پرواز است. اصولاً افرادی به آئروفوبیا مبتلا میشوند که یک تجربه تکان ناگهانی هواپیما را داشته باشند و یا اینکه فردی را در پرواز مشاهده کرده باشند که به علت این ترس، دچار حمله عصبی شده است. این افراد با آرام شدن شرایط همچنان این ترس را به دنبال دارند و اگر صحنههایی از حرکتهای شدید هواپیما را در تلویزیون هم ببینند، این ترس بر آنها غالب می شود.
ترس از خون و آسیبدیدگی
در رابطه با این نوع فوبیا هم میتوان آن را یک فوبیای شایع دانست و افراد زیادی در رابطه با دیدن خون، آسیبدیدگی و تزریق ترس زیادی را دارند. هموفوبیا ترس از دیدن خون است و همچنین تریپانوفیا ترسی است که به فرد در زمان تزریق آمپول دست می دهد. همچنین افرادی هستند که به طور مداوم ترس از آسیبدیدگی را دارند و حتی گاهی به قدری این ترس زیاد میشود که در هنگام دیدن خون یا تزریق کردن، دچار حالت غش می شوند.
ترسهای ماوراءالطبیعه
ترسهایی که زمینه آنها خرافات است و کمکم به صورت یک فوبیا درمیآید مانند ترس از عدد سیزده که تریسکایدکافوبیا نامیده میشود و یا همچنین ترس از روح که فاسموبیا نام دارد. افرادی که بیشتر در این زمینهها وارد میشوند و آنها را تکرار میکنند، ممکن است به این نوع فوبیا دچار شوند. همچنین ترس از موجودات غیرطبیعی مانند خونآشامها و یا حتی خفاشها هم در این دسته قرار می گیرند.
کارسینوفوبیا
افرادی که کارسینوفوبیا دارند یک ترس اغراق گونه ای از ابتلا به سرطان همیشه همراه با آنها است. این افراد با دیدن کوچکترین علائمی که می تواند بسیار طبیعی باشد، سریعاً آن را به نوعی سرطان ارتباط می دهند بطور مثال با وجود یک سردرد معمولی و ساده، تشخیص تومور مغزی را برای خود می دهند.
تاثیر فوبیا در زندگی
اگر افراد مبتلا به فوبیا درمان نشوند، در رابطه با زندگی فردی و اجتماعی خود دچار اختلال میشوند. این افراد مرتباً میخواهند خود را از شرایط به وجود آمدن این ترس دور کنند و این مورد میتواند محدودیتهای بسیار زیادی را برای آنها به وجود آورده و پیشرفتها را از زندگی کاری، اجتماعی و عاطفی آنها بگیرد. از طرفی دیگر افرادی که دچار فوبیا هستند میخواهند آن را از دیگران مخفی کنند درنتیجه این احساس میتواند شرایط را پیچیدهتر کرده و زندگی را برای آنها سختتر کند.
دیده شده است که افرادی با فوبیای شدید، کمکم خود را خانهنشین کرده و در تحصیل کار و روابط عاطفی خود دچار مشکل میشوند. فوبیا ممکن است ریشه در تربیت و یا کودکی افراد داشته باشد اما مهم این است که فرد تا چه اندازه آن را پرورش دهد. از طرفی دیگر هم میتوان گفت فوبیا میتواند به صورت ارثی در یک خانواده منتقل شود.
درمان فوبیا
درمان فوبیا های مختلف حتماً باید زیر نظر متخصص و مشاور روانشناسی انجام بگیرد. یک متخصص در فرد مبتلا به فوبیا شروع به حساسیتزدایی کرده بعد به تدریج ترس او را از بین میبرد. هرچه ترس فرد کمتر شود، اعتمادبهنفس بالاتر میشود و در کنار این مشاورههای روانشناسی گفتاردرمانی هم کمک بزرگی به فرد می کند. همچنین شناسایی عوامل ایجاد این نوع فوبیا می تواند درمان را سریع تر جلو ببرد. اصولاً نود درصد افرادی که مبتلا به فوبیا هستند و درمان را شروع میکنند، میتوانند به یک درمان قطعی رسیده و این ترس را بطور کامل در خود از بین ببرند.
بیشتر بخوانید:
جمله های ممنوع در دعوا
حقیقت های تکان دهنده بعد از سی سالگی
خودبیمار انگاری
کاندوم زنانه
انواع سردردها