برای زنده ماندن، وجود کدام اندام ها ضروری نیست؟
در بدن ما اندام هایی وجود دارند که بدون آن ها هم می توان زنده ماند! این یک شوخی نیست و از نظر علمی می توان گفت برای زنده ماندن، وجود همه اندام های بدن ضروری نیست. شاید خیلی عجیب باشد که بدانید با نصف مغز هم می توان به زندگی ادامه داد اما این حقیقتی است که در زندگی جریان دارد و تعدادی از افراد مجبورند با نیمی از مغز خود به زندگی نسبتا طبیعی ادامه دهند.
در مورد مغز ما از نیمی از آن نام بردیم اما بجز آن اندام هایی در بدن ما وجود دارند به نام اندام های غیر حیاتی که در صورت نبود آنها هم میتوان زنده ماند. ما در این مقاله می خواهیم برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی در مورد این اندام ها بگوییم پس برای آشنا شدن با شگفتی دیگر از بدن انسان، تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
معده
معده عضوی مهم در دستگاه گوارش است که وظایف آن، هضم شیمیایی غذا، هضم مکانیکی غذا، جذب مواد مغذی و ترشح آنزیم هایی برای گوارش است. در حالت هایی چون وجود توده و یا سرطان، ممکن است مجبور به خارج کردن معده شویم و در این شرایط مری بدون واسطه معده، به روده کوچک پیوند زده می شود. این افراد می توانند مانند سایر مردم برنامه غذایی سالمی داشته باشند و البته همراه با آن مکمل های ویتامینی هم باید مصرف کنند.
طحال
مکان طحال در بدن، نزدیک به دنده ها قرار دارد و بیشتر از اندام های دیگر در معرض خطر پارگی بر اثر ضربات شکمی و شکستن دنده ها است. اگر طحال پاره شود و به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشود، مرگ را به دنبال خود دارد اما اگر طحال بیرون آورده شود، فرد می تواند به زندگی خود ادامه دهد. کبد می تواند با نبود طحال، نقش آن را ایفا کند و گلبول های قرمز را بازیافت کند و همچنین بافت های لنفوئیدی نبود طحال را پوشش دهند.
اندامهای تولید مثل
ممکن است مردها بعلت سرطان، ضربه در درگیری، ضربه در ورزش، ضربه بر اثر تصادفات، التهاب های پیشرفته و موارد دیگر، مجبور به برداشتن بیضه شوند که نبود بیضه، تنها بر روی توانایی تولید مثل اثر می گذارد و با فاکتور گرفتن آن، تغییری در زندگی فرد ایجاد نمی شود.
در زنان بیماری هایی چون کیست های بزرگ داخل رحم، سرطان و موارد دیگری می تواند منجر به عمل هیسترکتومی یا بیرون آوردن کامل رحم شود که یائسگی زودهنگام را به دنبال دارد و قدرت باروری زن هم از بین می رود اما بدون رحم و تخمدان ها هم می توان به زندگی ادامه داد.
آپاندیس
آپاندیس لوله ای چند سانتی از بافت است. تحقیقات نشان می دهد که آپاندیس نقش ایمنی را در شکم دارد، اما چیزی در این مورد قطعی نیست. چیزی که در مورد آن اطمینان داریم این است که بدون آپاندیس هم می توان بدون عواقب به زندگی ادامه داد. التهاب آپاندیس منجربه عمل و بیرون آوردن آن می شود.
روده بزرگ
روده بزرگ که وظیفه آن جذب آب مواد غذایی و طریق فشرده سازی مازاد غذایی و آماده سازی مدفوع است را ممکن است توسط ابتلا به سرطان یا دیگر بیماریها، از دست بدهیم و جراح تمام یا بخشی از آن را بردارد و پس از این عمل باز قادر خواهیم بود به زندگی ادامه دهیم.
کیسه صفرا
صفرا به طور مداوم برای کمک به تجزیه چربی تولید میشود. کیسه صفرا هنگامی که چربی را تشخیص میدهد، هورمونی آزاد میکند که باعث منقبض شدن کیسه و رها شدن صفرا درون روده برای کمک به هضم چربی میشود. کلسترول اضافی در صفرا باعث ایجاد سنگ صفرا میشود. سنگهای صفراوی با عمل جراحی موسوم به کولسیستکتومی برای خارج کردن کیسه صفرا درمان میشود.
چشمها
کسی نمی تواند منکر نقش مهم چشم ها در روند زندگی شود اما گاهی شرایط ایجاب می کند که چشم توسط جراح، تخلیه شود. این جریان می تواند در پی حادثه، اصابت ضربه به چشم یا بیماری پیش بیاید اما همچنان می توان بدون چشم به زندگی ادامه داد.
غده تیروئید
یکی از غددهای اصلی در بدن است که هورمون های ترشح شده توسط آن مورد نیاز اساسی بدن است. ممکن است با توجه به شرایطی خاص یا به دلیل بیماری، بنا به تصمیم پزشک غده تیروئید برداشته می شود. با کمک داروهای هورمونی میتوان پس از خارج کردن غده تیروئید هم به زندگی ادامه داد.
یک کلیه و یک ریه
فردی که یک کلیه اش را از دست داده میتواند تا سالها با یک کلیه دیگر زنده بماند. در بلندمدت ممکن است در عملکرد کلیه کمی مشکل ایجاد شده یا فرد مبتلا به بیماری فشارخون شود، اما در کل می توان گفت یک کلیه سالم میتواند مانند دو کلیه کار کند. همچنین زندگی تنها با یک ریه یا یک و نیم ریه تفاوت چندانی با زندگی با دو ریه ندارد. مشاهدات نشان میدهد افرادی که با عمل جراحی یک ریه شان را برداشته اند توانسته اند ۷۰ تا ۸۰ درصد عملکرد تنفس شان را حفظ کنند.
لوزهها
لوزهها غدد لنفاوی است که برای سلامت ما بسیار اهمیت دارد و عمده فعالیت لوزه ها در دوران کودکی است. لوزهها گاهی ملتهب و عفونی میشود و ممکن است سنگ لوزه هایی تکرار شونده در آن تشکیل شود که در مواردی پزشک تصمیم میگیرد لوزهها را بردارد اما با وجود برداشتن لوزه ها هم می توان به زندگی ادامه داد.
بیشتر بخوانید:
خارش کف سر و درمان آن
تقویت سیستم ایمنی در تابستان
جراحی کاشت مو
لیزر واژن