آیا واکسن آنفلوانزا می تواند از بیماری کرونا پیشگیری کند؟
رییس اداره بیماریهای واگیر در وزارت بهداشت امروز اعلام کرد: احتمال دارد قدرت ویروس کاهش پیدا کند اما در شرایط کنونی، هنوز با کاهش قدرت کرونا ویروس مواجه نشدهایم و حتی می توان گفت ما در موج اول این بیماری قرار داریم و نتوانستهایم آن را به اتمام برسانیم. از آنجایی که کشور ما پهناور است، کرونا ویروس تازه وارد بعضی از نواحی شده است و بسیاری از مردم ما در حال گذراندن موج اول این بیماری هستند.
عرفانی امروز در نشست خبری وزارت بهداشت درمورد شرایط کنونی اینگونه بیان داشت: کرونا ویروس یک بیماری جدید است و دانسته های ما در رابطه با آن بسیار اندک است. شاید بتوان گفت هنوز نهتنها ما بلکه تمامی دانشمندان در سرتاسر دنیا، اطلاعات بسیار کمی از این بیماری داریم و بسیاری از ابعاد آن را نمیشناسیم.
در کنار علائم اولیه این بیماری، تاکنون علائم دیگری هم کشف شدهاند. تا قبل از آن علائم شبیه به بیماری سرماخوردگی بود و کم کم علائم گوارشی، ادراری و کلیوی هم اضافه شد و در کنار آن نشانههایی چون از دست دادن حس چشایی و بویایی، ایجاد ضعف و بهدنبال آن افسردگی هم شناسایی شد.
واکسن کرونا ویروس
حسین عرفانی در مورد واکسن این ویروس و همراه شدن آن با آنفلوانزای فصلی، گفت: ممکن است ما با شروع فصل پاییز و شیوع آنفلوانزا، با مشکلات شدیدتری روبرو شویم و ابتلا به کرونا ویروس تشدید شود و از طرفی با توجه به روند ساخت واکسن، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که امسال واکسن کرونا ویروس تهیه شود و از آن استفاده کنیم. درنتیجه میتوان گفت شرایط سختی را از همزمانی کرونا ویروس با آنفلوانزای فصلی خواهیم داشت که در این شرایط بچهها هم درگیر خواهند بود و همین موضوع را پیچیدهتر میکند.
مراحل فاصلهگذاری اجتماعی و قرنطینه
حسین عرفانی در رابطه با فاصلهگذاری اجتماعی و قرنطینه خانگی اینگونه بیان داشت که اجرای فاصلهگذاری اجتماعی بسیار هوشمندانه بود و در شرایط کنونی که نمیتوان بیماری را بهطور کامل از بین برد، مردم میتوانند با رعایت این فاصلهگذاری، به امور اجتماعی و اقتصادی خود بپردازند و تا حدودی از ابتلا به بیماری هم پیشگیری کنند.
در اولین مرحله فاصلهگذاری، بیماران مدنظر قرار می گیرند و از افراد سالم جدا میشوند و پس از آن به مراحل دیگر فاصلهگذاری میرسیم. در سال گذشته با شروع پاییز، آنفولانزای فصلی همهگیر شده بود که در آنجا هم توصیه ما به فاصلهگذاری و قرنطینه بود به این صورت که بخشنامهای صادر شد تا دانشآموزانی با علائم آنفولانزا، در مدرسه پذیرفته نشوند و این یک راه کلی در تمامی بیماریهای واگیردار است.
قرنطینه برای افرادی است که با بیماران کرونایی در ارتباط بودند و امکان انتقال ویروس به آنها وجود داشته است و پس از آن همه افراد جامعه موظفند تا فاصله خود را با افراد دیگر حفظ کنند و تا جاییکه میتوانند وارد اجتماع نشوند و با یکدیگر ارتباط های نزدیکی چون دست دادن را نداشته باشند. عرفانی در ادامه اینگونه توضیح داد که اگر تمامی مراحل به شکست بینجامد و این مراحل نتواند بیماری را کنترل کند، جامعه وارد مرحله چهارم یا حکومت نظامی می شود که این شرایط در بعضی از کشورها با شیوع کرونا ویروس ایجاد شد و محدودیتهای شدیدی در زندگی افراد بوجود آمد.
کاهش حساسیت مردمی
عرفانی در ادامه نشست خبری بیان داشت که در روزهای آتی شاهد حساسیتهای کم مردم در رابطه با رعایت اصول بهداشت بوده ایم و میتوان گفت ابتلا به کرونا ویروس به نوعی در بین مردم عادی جلوه داده شده و بیتوجهی به آن، بیشتر شده است درحالیکه هنوز هم میتوان با رعایت موارد بهداشتی، در مدت زمان کوتاهی این بیماری را کنترل کرد. این بیماری با بیتوجهی میتواند عوارض جبرانناپذیری را برجای بگذارد.
بنابراین بیماری کرونا ویروس هنوز هم از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید بطور کامل پروتکل های بهداشتی توسط مردم رعایت شود. عادیسازی شرایط کاری کرده است که حساسیت مردم در مورد رعایت بهداشت از ۹۰ درصد تا ۳۰ درصد کاهش پیدا کند.
پروتکل ها تضمینی برای کنترل بیماری نیستند
عرفانی در ادامه اظهار داشت که بعضی از مشاغل با تدوین پروتکل هایی فعالیت خود را شروع کردهاند درصورتی که این نوع فعالیتها با رعایت اصول فاصلهگذاری مغایرت دارند. جاهایی مانند استخرهای شنا و تالارهای پذیرایی که تجمع انسانی را به دنبال دارند و ارتباطها در این مکانها تنگاتنگ می شود. حال باید دید آیا میتوان در این مکانها جداسازی را به صورت کامل پیاده کرد؟ مسلماً نمیتوان درنتیجه باید هنوز صبور باشیم.
واکسن آنفلوانزا و پیشگیری از کرونا
در رابطه با واکسن آنفولانزا عرفانی عقیده دارد که واکسن آنفلوانزا نمیتواند جلوی ابتلا به ویروس کرونا را بگیرد اما با کم کردن احتمال ابتلا به آنفولانزا، بدن در مقابله با کرونا میتواند عملکرد بهتری را نشان دهد نسبت به بدنی که هم در معرض ابتلا به بیماری کرونا و هم آنفلوانزا قرار دارد.
جهش ویروس آنفلوانزا
عرفانی در رابطه با آنفلوانزا این بیماری فصلی، سخنان خود را اینگونه ادامه داد: بارها شاهد جهش ویروس آنفلوانزا بودهایم و اگر امسال هم با یک جهش کوچک ازین ویروس مواجه شویم، می توان انتظار یک بیماری همهگیر مانند سال پیش را داشت. در سال ۱۳۸۸ ما با پاندمی آنفولانزا روبهرو شدیم و هر ۱۰ سال یک بار این پاندمی تکرار میشود. قصد ما این است که به بدترین شرایط فکر کنیم درنتیجه اگر امسال ویروس آنفلوانزا جهش داشته باشد، باید در مقابل آن آمادگی های لازم را داشته باشیم.
واکسن آنفلوانزا راه حلی است که فعلاً پیش رو داریم و نباید مانند آنتیبیوتیکها بدون مقررات و ضابطه استفاده شود و به این صورت دستان خود را خالی کنیم. این دارو به میزان کافی در کشور ما وجود دارد و در مورد آن کمبودی نداریم اما باید بدرستی استفاده شود.
زمان مناسب تزریق واکسن آنفلوانزا
عرفانی در مورد زمان مناسب برای تزریق واکسن آنفولانزا اینگونه بیان داشت که این واکسن به صورت ۴ ظرفیتی و ۳ ظرفیتی وارد کشور میشود که مورد تأیید سازمان جهانی بهداشت است و در اختیار مردم قرار می گیرد. ۲ هفته پس از تزریق واکسن، بدن شروع به ساخت آنتیبادی میکند و در مقابل تهاجم ویروس آنفولانزا، مقاوم میشود درنتیجه بهتر است این واکسن در شهریور یا مهر تزریق شود.
واکسیناسیون
عرفانی در ادامه بیان داشت که با شیوع کرونا، بعضی از فعالیتهای بهداشتی تحت تاثیر قرار گرفتهاند مانند واکسیناسیون و توصیه اکید ما بر این است که اختلالی در این مورد وارد نشود و خانواده ها به علت وجود کرونا، واکسیناسیون را به عقب نیندازند.
برگزاری حج
اینکه قرار باشد حج امسال انجام شود یا اربعین مردم به پیادهروی اربعین بروند یا نه، بستگی به سیاستها و تصمیمگیریهای کشورهای عربستان و عراق دارد اما مهم این است که بدانیم سیر بیماری تا آن زمان به چه صورت پیش میرود و بنا به شرایط آن موقع، تصمیمهای مناسبی گرفته میشود. اگر بتوان بیماری را بهطور کامل کنترل کرد ازسرگیری مراسمی چون حج و اربعین، مشکلی ندارد اما باید بدانید که حفظ سلامت جامعه بر طبق آیات قرآنی و دستورات شرعی، برای ما از اولویت برخوردار است.
بیشتر بخوانید:
ظروف مناسب آشپزی در کرونا
نشانه های حمله کرونا به مغز
داروهای گیاهی ضد کرونا
تنگی نفس کرونایی