علت سردرد در ماه رمضان چیست؟
بیشتر مواقع افرادی که در ماه رمضان روزه میگیرند، با سردردهایی در روز مواجه میشوند که میتوان دلیل عمده این سردردها را کمآبی نامید. البته این تنها کمآبی نیست که باعث سردرد میشود. ما در این مقاله میخواهیم علت های سردرد در ماه رمضان و راه های درمانهای آن را برای برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، بیان کنیم. پس اگر شما هم با روزه گرفتن، دچار سر درد می شوید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
علت سردرد در روزه داری
تعداد زیادی از روزهداران، با سردرد روزانه مواجه می شوند. عدهای هم این سردرد را همراه با سرگیجه دارند. متخصصین چند علت اصلی را برای این سردردها، بیان می کنند که در ادامه این علت ها را توضیح داده و راه های درمان هرکدام را خواهیم گفت.
-
گرسنگی و ایجاد ضعف
-
کم شدن زمان خواب و استراحت
-
افت میزان قند خون
-
کم شدن مصرف کافئین
-
مواجه شدن بدن با کم آبی
-
اختلال در عملکرد دستگاه گوارش
-
کم خونی
سردرد و کافئین
اگر شما از آن دسته افراد هستید که هر روز عادت به مصرف چند فنجان چای یا قهوه دارید، باید بگوییم بدن شما به دریافت میزان ثابتی از کافئین در روز، عادت دارد و در ماه رمضان، بعلت پایین آمدن میزان مصرف چای و قهوه، دچار سردرد می شوید. این سردرد یک اعلام نیاز بدن به کافئین است. برای اینکه این نوع سردرد را بتوانید مدیریت کنید، بهتر است چای و قهوه خود را در سحر بنوشید. البته راه بهتر، پیشگیری از این سردرد است. برای اینکار، سه هفته قبل از شروع ماه رمضان، مصرف چای و قهوه خود را به دو نوبت در روز تقلیل داده و زمان آنها را با زمان افطار و سحری خود هماهنگ کنید.
سردرد ناشی از افت قند خون
میزان قند خون همیشه باید در یک رنج نرمال قرار بگیرد. کمبود شدید قند خون میتواند فرد را دچار کما کند. بالا رفتن و پایین آمدن قند خون در هر دو صورت، خطرناک است. افرادی که دچار افت قند خون در طول روز میشوند، باید از غذاهایی استفاده کنند که بتواند میزان قند خون را برای مدت بیشتری ثابت نگه دارد استفاده از مواد غذایی زیر می تواند کمک کننده باشد:
-
بادام زمینی و کره بادام زمینی
-
مغزیجاتی چون بادام و نخود
-
لوبیا، نخود، عدس و سویا
-
نان تست جو
-
اسپاگتی
اگر غذای سحری شما، غذایی با قند پایین باشد، در طول روز دچار افت قند خون می شوید و به دنبال آن سردرد خواهید شد.
کمآبی و سردرد
مغز انسان به میزان آب موجود در بدن بسیار حساس است و با کم شدن آب بدن، اختلال در عملکرد مغز ایجاد می شود. هنگامی که زمان زیادی آب به بدنتان نرسد، آب سهمیهبندی میشود و هرچه این زمان طولانیتر شود، میزان حفاظت از مغز پایینتر میآید و می توان گفت، کمبود آب عامل اصلی خستگی، درد بدنی، انرژی پایین و سردرد است.
برای رفع این مشکل هنگام افطار تا سحر، به میزان کافی که کمترین مقدار آن ۸ لیوان است، آب بنوشید و همچنین از غذاهایی استفاده کنید، که میزان کافی آب همراه خود دارند مخصوصاً در وعده سحر که میتوانید از شربت های کم شیرین با دانههای جذب کننده آب، مانند تخم شربتی و خاکشیر، استفاده کنید. اگر شما از افرادی هستید که با روزه گرفتن به کمآبی دچار می شوید، حتماً در طول روز استراحت خود را بیشتر کنید.
کم خونی و سردرد
یکی دیگر از دلایل شیوع سردرد در روزه داری، کمخونی است که خانمها بیشتر با آن مواجه می شوند. متخصصین تغذیه جهت رفع این مشکل، توصیه میکنند بعداز خوردن سحری، شربت عسل نوشیده شود. شربت عسل فقط با عسل و آب ولرم و همراه با آن نباید لیموترش مصرف شود. همچنین استفاده از غذاهای خون ساز می تواند کمک کننده باشد. مواد غذایی زیر خون سازهای خوبی برای بدن هستند:
-
اسفناج و نخود فرنگی
-
لوبیا و عدس
-
مغزیجات و آجیل
-
انواع گوشت ها و تخم مرغ
-
لبنیات
چه هنگام لازم است به پزشک مراجعه شود؟
اگر متوجه شدید سردردهای شما به گونهای است که نمیگذارد شما عملکرد روزانه خود را داشته باشید و روزهداری برای شما سخت شده است، باید با پزشک مشورت کرده تا برنامه غذایی خود را تغییر دهید یا راهکارهایی برای این سردرد به شما پیشنهاد داده شود. ممکن است پزشک برای شما مکمل هایی را تجویز کند که کمبود مواد مغذی در بدنتان را جبران کند. هنگامی که سردردهای شما بسیار جدی هستند، نباید آنها را نادیده بگیرید زیرا سردرد ناشی از افت قند خون یا کمخونی، میتوانند خطرناک باشند.
توصیه های کلی
-
بهتر است هنگامی که افطار میکنید از کربوهیدراتهای پیچیده استفاده کنید، مانند تمامی حبوبات. حبوبات میتوانند گلوکز خون شمارا به تناوب افزایش دهند و انرژی پایداری را برای شما تولید کنند اما کربوهیدراتهای ساده مانند شکر، سریعاً سطح قند خون شما را بالا برده و به همان سرعت هم به شما افت قند خون بدهد. هنگام سحر مواد غذایی را بخورید که که افت قند کمی دارند. کربوهیدراتها شاخص گلوکز مشخصی دارند. کربوهیدراتهایی که شاخص گلوکز آنها پایین است، نمیگذارند قند خون شما به مقدار زیادی افت پیدا کند هرچه این شاخص پایینتر باشد، میزان قند خون شما نوسان کمتری را داشته و شما دچار سردرد نمیشوید.
-
مصرف کافئین و چای خود را قبل از رمضان به گونهای تنظیم کنید که مصرفتان مقداری کمتر شده و زمانش به ۲ بار در روز کاهش پیدا کند. هنگام سحر میتوانید یک فنجان قهوه غلیظ درست کرده و بنوشید تا میزان کافئین بدن شما در طول روز تامین شود. البته از آنجایی که مصرف کافئین خود میتواند ادرار شما را بیشتر کند و آب بیشتری را از دست بدهید، بهتر است با روش کم کردن مصرف کافئین ۳ هفته قبل از شروع رمضان، جلو بیایید.
-
میزان آب خوردن خود را مدیریت کنید تا حتماً به میزان حداقلی ۸ لیوان در روز برسد
-
هیچ وعده غذایی سحری و افطاری را حذف نکنید و بعد از افطار وعده شام را هم اضافه کنید. بهتر است افطاری ساده باشد.
-
خواب و استراحت کافی میتواند جلوی سردرد بگیرد.
-
اگر با توصیههای پیشگیرانه نتوانستید سردرد خود را کاهش دهید، ممکن است با تجویز پزشک بهتر باشد از داروهای ضد التهابی استروئیدی استفاده کنید.
دوست عزیز در مقالات قبل هم گفتیم
اگر روزه به شیوه درست گرفته بشه، تقویت کننده سیستم ایمنی بدنه
اما برای کسی که بیماری داره، مناسب نیست