چگونه میتوان این ماده غذایی سفرههای افطار را ضدعفونی کرد؟
با شیوع کرونا ویروس، ضد عفونی کردن مواد غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار شده است و با توصیه های سازمان جهانی بهداشت (WHO)، دستورالعمل های ضدعفونی کردن سطوح و مواد مختلف، منتشر شده و از راه های مختلف به دست مردم دنیا رسیده است. در ایران هم مانند سایر کشورها، عده زیادی سعی دارند این دستورالعمل ها را مد نظر قرار داده و آن ها را رعایت کنند.
در ماه مبارک رمضان، می توان در سفره های سحری و افطاری، خرما را مشاهده کرد که با خواص زیادی که دارد و همچنین توصیههای فراوانی که بر مصرف آن می شود، بین خانوادههای ایرانی از محبوبیت ویژهای برخوردار است. حال با توجه به شیوع کرونا ویروس، این سؤال پیش میآید که چگونه میتوان خرما را ضدعفونی کرد و آیا مصرف آن در روزهای ماه مبارک رمضان درست است یا خیر؟ ازآنجاییکه این سوال برای بسیاری از خانوادهها پیش آمده و آن را مطرح کردهاند، تیم تخصصی مجله پزشکی، تصمیم گرفت تا در این مقاله برای شما همراهان عزیز مجله پزشکی، در مورد خرما، خواص آن و نحوه ضدعفونی کردن آن، توضیحات کافی را بیان کند.
خرما و کرونا
همان طور که میدانید یکی از دلایل خطرناک شدن و همهگیری کرونا ویروس، این است که بر روی سطوح ماندگاری بالایی دارد. مواد غذایی که دارای پوست سفت و غیرقابل نفوذی هستند را می توان به راحتی ضدعفونی کرد. مانند میوههایی چون پرتقال و سیب. خوردن بعضی از مواد هم در دوران شیوع کرونا ویروس از طرف متخصصین منع مصرف پیدا کردند مانند شیرینیهای خامهای. حال میخواهیم ببینیم در مورد خرما چه باید انجام دهیم. خرما هم مانند تمام میوههای دیگری که وارد خانه میشوند، چه با کرونا ویروس و چه غیر از آن، قبل از مصرف باید شسته شوند. البته خرما در زمان کرونا ویروس منع مصرف ندارد اما با رعایت نکات بهداشتی.
راه های آلوده شدن خرما
خرما بر روی نخل: نخل ها، این درختان بزرگ، می توانند به راحتی آلوده شوند. توسط پرندگان و فضولات آنها، توسط گردو خاک و غبارهای موجود در هوا که در شهرهای جنوبی ایران بسیار دیده می شوند و توسط حشرات موذی. درنتیجه خرماها قبل از اینکه چیده شوند، میتوانند آلوده شوند.
مرحله چیدن خرما: هنگام چیده شدن خرما، اینکار توسط کارگران و با دست انجام می شود. ممکن است فردی که مشغول چیدن خرما است به یک بیماری ویروسی مبتلا باشد مانند کرونا ویروس که میتواند بهراحتی ویروس را به خرما منتقل کند.
بسته بندی: حال تصور کنید که مراحل بستهبندی خرما هم بهصورت دستی و سنتی انجام گیرد. در این صورت خرما از سه مرحله با امکان آلودگی زیاد می گذرد تا به دست شما برسد.
بهتر است در طول اپیدمی کرونا ویروس، تا میتوانید از خریدن خرماهای فلهای خودداری کنید و اگر هم خرمای فلهای تهیه کردید، حتماً آن را شستشو دهید. البته هنگامیکه خرما وارد کارخانه میشود، قضیه بهتر میشود و میتوان به آن با دید مثبتتری نگاه کرد که در ادامه درمورد آن خواهیم گفت.
ضدعفونی کردن خرما
هنگامیکه خرما خریداری می شود، آن را داخل یک ظرف دردار قرار داده و به یخچال منتقل کنید و برای مصرف کردن هم ابتدا آن را با آب شسته و پوست آن را بکنید. یک روش مطمئنتر هم این است که خرمایی را که خریده اید، به مدت سه روز استفاده نکرده و آن را کنار بگذارید و سپس به داخل خانه بیاورید.
عدهای با شیوع کرونا ویروس، دچار وسواسی افراطی شده اند و هر چیزی را که میخواهند استفاده کنند، حتماً با مواد ضدعفونی کننده که حاوی الکل یا کلر هستند، ضدعفونی می کنند و این موضوع میتواند خودش یک مسئله خطرساز باشد. اینکه شما همراه با مواد غذایی، کلر را وارد بدن خود کنید بسیار جای نگرانی دارد.
خرما جزو موادی است که نمیتوان آن را با مواد ضدعفونی کننده الکلی یا کلردار، شستشو دهید. زیرا خرما یکی از مواد غذایی است که براحتی بوی مواد دیگر را به خود جذب میکند و با جذب بوی مواد شوینده، دیگر قابل خوردن نمی باشد. بجز این مواد شوینده به راحتی می توانند قبل از کندن پوست خرما، به بافت داخلی آن نفوذ کنند و دیگر برای شما یک ماده غذای سالم نباشد.
راه دیگری که میتوانیم برای ضدعفونی کردن خرما پیشنهاد بدهیم، این است که پوست آن را کنده و داخل فر یا قابلمه، به مدت کوتاهی حرارت دهید البته به گونه ای که خرما نسوزد و خواص خود را از دست ندهد. خرماهای خشک را هم میتوانید در همین شرایط با کمی مرطوب کردن، داخل فر ضدعفونی کنید.
خرماهای تولیدشده در کارخانه
تمام مواردی که گفتیم مربوط به خرماهای فله ای بود که به صورت سنتی بسته بندی می شوند. حال ببینیم در مورد خرماهایی که داخل کارخانه تهیه میشوند و با وکیوم های غیر قابل نفوذ، در اختیار ما قرار میگیرند، چه باید بکنیم؟ باید بگوییم اگر خرمای تهیه شده محصول کارخانهای با مجوز بهداشت و برند معتبری باشد، هیچ جای نگرانی وجود ندارد.
کارخانههای معتبری که مجوز بهداشت دارند، یک مسئول فنی دارند که زیر نظر او تمامی مراحل بهداشتی طی میشود. در کارخانه، خرماها ابتدا بهصورت اولیه یک مرحله شستشو را میگذرانند و بعد از آن خرماهایی که جدا شدهاند، ضدعفونی میشوند و به آنها پرتو و اشعه تابانده میشود که بعد از این مرحله، میکروبها دیگر نمیتوانند فعالیت داشته باشند و همچنین برای نابودی ویروس کرونا هم میتواند بسیار مناسب باشد. خرماهای کارخانه ای را نیازی نیست حرارت دهید اما می توانید برای احتیاط بیشتر، آن ها را با آب شسته و موقع مصرف، پوستشان را بکنید.
خواص خرما
خرما خواص بسیار زیادی دارد که با بررسی آنها میتوان گفت وجود این ماده غذایی مخصوصا در روزهای روزه داری، لازم و ضروری است. ما در اینجا به بررسی چند خاصیت خرما می پردازیم:
-
خرما میتواند با فیبری که دارد، از یبوست جلوگیری کند و مدفوع شما را نرم کند.
-
خرما میزان قابلتوجهی آنتیاکسیدان دارد که برای سلامت قلب بسیار مفید است.
-
خرما دارای مواد مغذی چون منیزیم، منگنز، مس و سلنیوم است که همه این مواد برای سلامت استخوانها بسیار مفید و لازم است.
-
پتاسیم موجود در خرما میتواند فشارخون را پایین بیاورد.
-
هنگامی که پتاسیم در بدن کاهش پیدا کند، امکان ابتلا به سنگ کلیه بیشتر میشود و خرما با میزان پتاسیمی که میتواند به بدن برساند جلوی این خطر را میگیرد.
-
مطالعات زیادی نشان نشان دادهاست که مردانی که از خرما استفاده می کنند، توانایی جنسی بیشتری نسبت به مردان دیگر دارند.
-
خرما میتواند استرس را پایین بیاورد.
-
خرما برای جلوگیری از آلزایمر اثرات مثبتی دارد و نشان داده که میتواند جلوی التهابات مغزی را بگیرد.
-
یکی از دلایل شبکوری، کمبود ویتامین A در بدن است که خرما میتواند یک درمان برای کمبود ویتامین A باشد.
-
خرما حاوی مقدار زیادی آهن است و یکی از موادی که برای افزایش رشد مو و همچنین اکسیژنرسانی به مو بسیار مورد نیاز است وجود آهن است.
-
خرما میتواند به شما احساس سیری بدهد و جلوی اشتهای کاذب شما را بگیرد.