هنگامی که آدامس را قورت می دهیم، چه اتفاقی در بدن ما میافتد؟
شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که نمی توانید آدامس را در دهان خود نگه داشته و ناخودآگاه آن را قورت می دهید و همیشه نگران این هستید که یک روزی آدامسهایی را که قورت دادهاید، بهصورت تودهای در بدن شما درآید! از بچگی در مورد قورت دادن آدامس، اطلاعاتی را بهصورت غیرعلمی به ما دادهاند و همین اطلاعات، ممکن است باعث نگرانیهای زیاد ما شود. ما در این مقاله میخواهیم در مورد آدامس و قورت دادن آن با شما همراهان عزیز مجله پزشکی صحبت کنیم و با دلایل علمی به شما بگوییم که با قورت دادن آدامس، چه اتفاقی در بدن شما میافتد.
آدامس پس از قورت دادن، چه می شود؟
توصیه پزشکان بر این است که آدامس خود را قورت ندهید اما اگر بطور اتفاقی این کار را انجام دادید، نگران نباشید آدامس جزء مواد غذایی است که بدن قادر به هضم کردن آن نیست و مانند پلاستیک یا مواد دیگر، به همان صورتی که آن را قورت داده اید، به همان شکل هم آن را دفع می کنید.
آدامس از دهان وارد دستگاه گوارش شما شده و تا انتها به همان صورت باقی میماند. آنزیمهایی که در بدن برای هضم مواد غذایی ترشح می شوند، هیچکدام قادر به هضم کردن و تجزیه آدامس نیستند و هنگامی که یک ماده در بدن تجزیه نشود، نمی تواند آسیبی را به بدن برساند مگر اینکه بخاطر شکل یا حجمی که دارد، اختلالی در گوارش ایجاد کند.
چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟
عده ای ممکن است بعلت باورهای اشتباه به محض قورت دادن آدامس توسط کودکان، مضطرب شده و ندانند که آیا نیاز است به پزشک مراجعه کنند یا خیر. همان طور که اشاره کردیم، آدامس بدون تغییر و بعد از گذشت ۴۰ ساعت، دفع می شود درنتیجه نیازی نیست برای بلعیدن یک آدامس، به پزشک مراجعه کنید.
البته اگر آدامس شما همراه با شیء دیگری باشد و اشتباهاً آن را ببلعید یا اینکه تکه خیلی بزرگی باشد، ممکن است برای شما مشکل ساز شود و حتی مواردی بوده که نیاز به جراحی مجرای گوارش پیدا کردهاند. هنگامی که مسیر گوارش شما دچار انسداد شود باید به پزشک مراجعه کنید و نشانه های انسداد می توانند موارد زیر باشند:
-
درد شکمی
-
یبوست
-
بالا آوردن یا حالت تهوع
هنگامی که با قورت دادن آدامس علائم بالا را هم مشاهده کردید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
ترکیبات آدامس
در ابتدای ساخت آدامس، آن را از صمغ درخت ساپودیلا تهیه میکردند که این درخت بومی آمریکای مرکزی بود. به صمغ این درخت چیکل گفته میشود. در قدیم از چیکل به همراه طعم دهندهها آدامس ساخته می شد. کمکم صنعت آدامس هم مانند موارد دیگر پیشرفت کرد و امروزه آدامسها از پایه آدامس، ساخته میشوند.
پایه آدامس شامل صمغ پلیمرها و نرمکنندههای خوراکی، شیرین کنندهها، طعم دهندهها، رنگها و مواد نگهدارنده هستند و اصولاً روکش آنها کمی سختتر و از جنس کربوهیدرات شیرینکننده است و جای شکر را میتواند در آدامس بگیرد. البته جالب است بدانید که میزان استفاده از این مواد و ترکیبات آن همیشه توسط سازندگان آدامس، محرمانه میماند و هرکدام از آنها به گونهای ازین ترکیبات استفاده میکنند و طعمهای مختلفی و کیف های متفاوتی را بوجود می آورند.
آدامس و سلامت کودکان
شاید بارها شنیدهاید که میگویند به کودکان آدامس ندهید، اما درحقیقت جویدن تنهایی آدامس، برای سلامت کودکان مشکل حادی را ایجاد نمیکند البته متخصصین تغذیه عقیده دارند که شیرینکنندههای مصنوعی که در آدامس استفاده میشود، برای تغذیه کودکان مناسب نیست اما شیرینی آدامس را نمیتوان مانند شکلاتها، بسیار مضر دانست. البته باید زمانی به کودک خود اجازه استفاده از آدامس را بدهید، که مطمئن باشید پس از جویدن آدامس را قورت نمیدهد.
آدامسی که توسط کودک هم قورت داده شود، همانند بزرگسالان پس از گذشت ساعتهای مشخصی، دفع میشود. اما اگر کودک چند آدامس را با هم قورت دهد و یا شیء چسبیده با آن را ببلعد می تواند باعث انسداد در دستگاه گوارش شود. افراد زیادی بر این باورند که جویدن آدامس میتواند باعث پوسیدگی دندانها شود، این در صورتی درست است که در آدامس از قندهایی معمولی استفاده شود اما تولیدکنندگان آدامس اصولا از شیرین کننده های سوربیتول، زایلیتول، ایزومالت و مالتیدول، استفاده میکنند که به اسید تبدیل نشده و درنتیجه محیط مناسبی را برای پوسیدگی دندانها ایجاد نمیکنند.
از طرف دیگر هم با جویدن آدامس، بزاق دهان ترشح میشود که وجود بزاق دهانی خود میتواند به سلامت دندانها کمک کند و همچنین میتواند بوی بد دهان را بگیرد. بزاق دهان حاوی یونهای کربنات هیدرون است که نوعی قلیای ضعیف به حساب می آید و باعث کاهش اسیدهای پلاک در دهان می شود. همچنین بزاق حاوی مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفات و فلوراید است (مواد تشکیل دهنده مینای دندان) که در ترمیم زودهنگام پوسیدگی ها و افزایش استحکام مینای دندان ها موثر میباشد.