اثر کوکائین و مواد مخدر بر کرونا ویروس
با شیوع کرونا ویروس ۲۰۱۹ و شرایط بحرانی عده زیادی در پی سودجویی دست به هر کاری زدند. بعضی با نشر اکاذیب برای جذب مخاطب، بعضی با تبلغ داروهای تقلبی یا کالای خود بعنوان درمان کننده کرونا تا تقاضا بالا رفته و بتوانند محصولات خود را با قیمتی بالا به افراد ساده بفروشند، بعضی با احتکار وسایل ضروری و مورد نیاز مردم در این روزها و فروش آنها با قیمت هایی نجومی. در کنار تمام این افراد سودجو که به شرایط سخت بحران کرونا ویروس ۲۰۱۹ دامن می زنند خبرهایی هم مبنی بر تاثیر مثبت کوکائین و مواد مخدر بر کرونا ویروس شنیده می شود تا جایی که آن را قاتل کروناویروس ۲۰۱۹ نامیده اند.
ما در این مقاله می خواهیم این خبر را از منظر علمی مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم آیا این ادعا صحت دارد یا شایعه ای بیش نیست. برای رسیدن به جوابی درست برای همراهان مجله پزشکی، به سراغ دکتر مجتبی غالبی رئیس انجمن درمانگران اعتیاد کشور رفته ایم. در ادامه صحبت های ایشان را خواهید خواند.
کوکائین درمانی برای کرونا است؟
یکی از دسته های پرقدرت با امکانات تبلیغاتی بالا در دنیا، گروه مافیا هستند که مسلما انتظار نمی رفت در این بحران کرونا ویروس ۲۰۱۹ سکوت کنند. جدیدا تبلیغات گسترده ای با عنوان "کوکائین قاتل کرونا" را شاهد بوده ایم یک ترفند کثیف از طرف گروه وحشتناک مافیا و قاچاقچیان مواد مخدر. متاسفانه عده ای هم برای سودجویی و جذب مخاطب این موارد غیر علمی را در دنیای مجازی گسترش دادند و عده ای هم آن را دست مایه طنز قرار دادند.
دکتر غالبی در ابتدای صحبت های خود مصرانه تاکید کردند که: مردم آگاه باشند و هوشیار و نگذارند افراد سودجو در کنار بحران کرونا ۲۰۱۹ برای ما بحران دیگری بسازند که صدمات جبران ناپذیری داشته باشد. هیچ نوعی از مواد مخدر برای هیچگونه بیماری از جمله کرونا ۲۰۱۹ تجویز نمی شود و عوارض استفاده از این مواد در بیشتر مواقع بیشتر از صدمات ناشی از بیماری اولیه است.
دکتر غالبی در ادامه می گویند: کوکائین می تواند اعتیاد شدیدی را ایجاد کند و اثرات سوئی بر دستگاه های بدن و عملکرد آنها بگذارد تا جایی که در اعتیاد شدید به کوکائین ریه، قلب، پوست و کبد می توانند به راحتی تخریب شوند. حال چگونه این ماده سمی برای ریه ها می تواند درمانگری برای ویروسی باشد که هدف اصلی تخریب خود را ریه ها قرار می دهد؟
کوکائین می تواند صدمات ناشی از بیماری را تشدید کند
به گفته دکتر غالبی اثراتی که کوکائین بر روی بدن و سلامت فرد برجای می گذارد به مراتب بدتر و خطرناک تر از کرونا ویروس ۲۰۱۹ است. برای تشریح حقیقت دکتر غالبی اینگونه بیان کردند: همانطور که بارها شنیده اید مواد ضدعفونی کننده اسید و قلیا می توانند باعث سرکوب میکروب ها شوند. حال تصور کنید برای از بین بردن ویروس ها این مواد اسیدی و یا قلیایی بصورت خوراکی تجویز شوند! مانند خوردن الکل که این روزها متاسفانه همپای کرونا ویروس ۲۰۱۹ جان هموطنانمان را گرفته است.
مواد مخدر و تسکین درد
دکتر غالبی در ادامه بیان داشتند: مورد گول زننده ای که وجود دارد، پنهان شدن درد بصورت موقت توسط مواد مخدر است. همیشه این پنهان ماندن درد خوب نیست و می تواند تشخیص بیماری را به تاخیر انداخته و عوارض بیماری را تشدید کند. در نتیجه می توان گفت پنهان شدن درد آنهم بصورت موقت درمانی بر بیماری نیست بلکه می تواند بیماری را پیچیده تر و خطرناک تر کند.
دکتر غالبی ادامه دادند: یکی از نشانه های بیماری کرونا ویروس ۲۰۱۹ درد بدنی است که افراد مصرف کننده مواد مخدر بعلت دریافت مورفین، ممکن است دیرتر متوجه درد بدنی خود شده و بالطبع با تاخیر به مراکز درمانی مراجعه کنند و این دیر اقدام کردن می تواند باعث درگیری شدید ریه ها شده و اوضاع را وخیم تر سازد. به خصوص که مصرف هرنوع دودی به علت داشتن منواکسید کربن و دیگر مواد سمی، ریهها را به شدت آسیبپذیر میکند.
بازی های پنهانی مافیا
دکتر غالبی در ادامه هشدار داد: مافیا بازی های تبلیغاتی کثیفی را دنبال می کند مثلا بارها بر روی مواد مخدر خود اسم های جدید گذاشته و آنها را روانه بازار می کند مانند جریان تونی یا شیشه که برای آن هزاران اسم فریبنده انتخاب می کند و با تبلیغاتی چون قاتل کرونا ویروس ۲۰۱۹ و غیره در بازار فروش عرضه می کند.
بارها شاهد این بوده ایم که این تاجران مرگ، ماده مخدر جدید را بعنوان درمانی برای مواد مخدر قبلی عنوان کرده و به مشتری های خود غالب می کنند. مثلا در زمانی هروئین و کراک را با عنوان درمانی برای تریاک وارد بازار کردند در حالی که مصداق بارز از چاله به چاه افتادن بود.
تاکنون هیچ تحقیقات علمی ثابت نکرده است که کوکائین می تواند نقش موثری در درمان بیماری ها داشته باشد چرا که با یکبار مصرف کوکائین هم صدمات زیادی به بدن وارد می شود. برای مافیا کاری ندارد که شایعه ای را بطور گسترده در دنیا منتشر کند و متاسفانه عده زیادی این شایعات را باور می کنند بطوری که در شبکه های مجازی این روزها می توانیم به وفور این عنوان را ببینیم
«معتادان نسبت به افراد عادی بسیار کمتر به کرونا ویروس مبتلا می شوند»
نشر این اکاذیب به اسم پروفسورها یا دکترهایی ثبت می شود که گاها هیچ وجود خارجی ندارند و هرگز این موضوع را از یاد نبرید که مافیا چه مبلغ هنگفتی را سالانه صرف تبلیغ مواد خانمان برانداز خود می کند.
کلام آخر
دکتر غالبی با اظهار این که در مراکز ترک اعتیاد آماری مبنی بر مبتلا شدن به کرونا ویروس ۲۰۱۹ دارند، بیان کرد: در این زمینه آمار رسمی و دقیقی وجود ندارد، زیرا اعتیاد اصولا بر پایه خوداظهاری تشخیص داده می شود و کسی از مبتلایان به کرونا ازمایش تشخیص اعتیاد نمی گیرد و کمتر معتادی حقیقت را می گوید.
نکته: انواع دود، حتی دخانیات، مجاری و سیستم تنفسی را آسیبپذیر میکند و هرچقدر صدمات بیشتر باشد، ریه فرد برای ورود و رشد ویروس مستعدتر خواهد بود.