با شیوع کرونا توجه زیادی به سمت ریه و دستگاه تنفسی معطوف شده است اما در حالت عادی هم ریه و دستگاه تنفسی جزو مهم ترین اندام های بدن هستند که با درگیر شدن این عضو توسط بیماری های ویروسی و بروز هر گونه مشکل در این دستگاه، احتمال مرگ فرد بیمار زیاد می شود. در این مقاله می خواهیم به چند نکته مهم برای تقویت و محافظت از ریه و دستگاه تنفسی اشاره کنیم.
چطور می توان به تقویت ریه و دستگاه تنفسی خود کمک کرد؟
هیچکس نمیتواند منکرحیاتی بودن سیستم تنفسی بدن شود و اهمیت بالای سلامت این بخش از بدن در شیوع بیماری هایی چون کرونا نمود بیشتری پیدا می کند.
دستگاه تنفسی شامل چند بخش مهم است:
-
مجاری هوایی
-
ریهها
-
عضلات و رگهای خونی متصل به این بخش ها
دستگاه تنفسی اکسیژن را به سراسر بدن ما ارسال میکند و اینکار حیاتی انجام تمامی فعالیتها و عملکرهای بدن را ممکن میسازد. با توجه به این وظیفه حیاتی، اگر مشکلی در سیستم تنفسی ما بوجود بیاید، این مشکل در عملکرد تمامی بدن ما نمود پیدا می کند.
ما در اینجا به شش راهکار جهت تقویت سیستم تنفسی، اشاره می کنیم که این راهکارها در پایگاه اطلاع رسانی "جنسیس مدیکال" ثبت شده و مورد تایید می باشند.
با فضای سبز آشتی کنید
گل و گیاه مصنوعی خود را دور بریزید و جای آن گل و گیاهان طبیعی را به منازل خود بیاورید حتی در نوع آپارتمانی. نگهداری از گیاهان سبز در محل زندگی به دلیل توانایی آنها جهت از بین بردن سموم داخل هوا، تامین اکسیژن و بهبود کیفیت هوا را در محل زندگی ما به دنبال خواهد داشت
این موضوع به خصوص در ماههای سرد سال چون زمستان اهمیت ویژه ای دارد، چرا که در این ماهها که هوا رو به سردی می رود، ما وقت بیشتری را به دلیل این شرایط سخت، در خانه می مانیم.
ورزش و تناسب اندام
یک از مهمترین راهکارهای تقویت ریه، ورزش کردن است که برای ریهها بسیار مفید است. انجام حرکات ورزشی باعث بهبود گردش خون و تقویت عضلانی میشود؛ دو فاکتور مهمی که ریهها برای عملکرد درست به آن ها نیاز دارند. در نتیجه می توان گفت ورزش کردن به کارآمدتر شدن ریهها کمک شایانی میکند.
رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی سالم که تمامی مواد مغذی را به بدن برساند، همانطور که برای اعضای مختلف بدن لازم ومفید است، برای سلامت و عملکرد مناسب ریهها هم اهمیت بسیار زیادی دارد. بر طبق تحقیقات گسترده ای که در مرکز پزشکی دانشگاه مریلند انجام شد، محققین دریافتند مقادیر پایین و کمبود برخی از ریزمغذی ها و مواد غذایی خاص، می تواند با بروز تعدادی از بیماریهای ریوی مرتبط باشد.
خوردن غذاهای دارای ویتامینهایA ،C و E وهمچنین مواد معدنی شامل روی، پتاسیم، سلنیوم و منیزیم، همگی برای حفظ سلامتی ریه ها لازم و ضروری است.
نوشیدن آب
یک توصیه همگانی و در هر شرایطی نوشیدن آب به میزان مکفی است. مقدار کافی آب برای حفظ سلامتی اهمیت بالایی دارد. تامین آب بدن نقش به سزایی در حفظ سلامتی ریهها دارد. نوشیدن آب کافی باعث رقیق شدن ترشحات مخاطی می شود. این ترشحات طور هر روز در ریهها جمع می شوند، رقیق شدن این ترشحات مخاطی باعث تسهیل در امر تنفس میشود.
شستن مرتب دست ها
شاید کمی دور از باور باشد که شستن دست ها بتواند در سلامت ریه ها موثر باشد اما باید بگوییم یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت ریه ها و سیستم تنفسی شستن مداوم دست ها مخصوصا در فصل شیوع بیماری هایی چون کرونا و آنفولانزا است. البته این شستشو باید بصورت کامل و صحیح انجام شود. شستوشوی مرتب و اصولی دستها باعث میشود تا ویروسها و باکتریها و میکروب هایی که میتوانند به ریه آسیب برسانند، از بدن و به دنبال آن از ریه ها دور بمانند.
نکته: حتماً تلفنهای همراه و هندزفری و هدفونهای خود را به طور مرتب ضدعفونی کنید.
ترک دخانیات و مواد مخدر
یکی از مضرترین کارها و رفتارها برای سلامت ریه ها، استعمال دخانیات اعم از کشیدن سیگار، قلیان و محصولات مشابه مانند استفاده از آدامسهای تنباکو است.
نتایج علمی بسیار زیادی وجود دارد که با توجه به نتایج آنها، تمامی پزشکان و متخصصین سازمان بهداشت و درمان جهانی بارها و بارها تأکید کرده اند که ترک استعمال دخانیات، می تواند بهترین و موثرترین روش برای حفظ سلامت و تقویت سیستم تنفسی باشد.
بررسی سطح گاز رادون
سرطان ریه را کشنده ترین نوع سرطان میدانند و سیگار را مهم ترین عامل ابتلا به آن. طبق تحقیقاتی که در ایالت متحده امریکا انجام گرفت، گاز رادون دومین عامل ابتلابه سرطان ریه بعد از سیگار عنوان شد و همین مسأله هم سبب شد تا این کشور نسبت بهاندازهگیری گاز رادون در منازل اقدام کند.
جالب است بدانید طبق مطالعات انجام شده در ایران غلظت این گاز در منازل شهرهای لاهیجان، اردبیل، یزد، همدان و قزوین بالا بوده است. از آنجایی که گاز رادون از کف و معمولاً از خاک به داخل منزل انتشار مییابد، استفاده از غشاهای پلاستیکی در زیر فونداسیون در هنگام ساخت بنا، تا حد زیادی میتواند مانع انتشار این گاز به داخل منزل شود.
همچنین اصلاح و بهبود سیستم تهویه محیطهای بسته بخصوص در سطوح پایین و کف ساختمانها، عایق بندی و پرکردن شکاف دیوارها و کف ساختمان و استفاده از چاهک رادون در زیر کف ساختمان جهت هدایت مستقیم گاز رادون به بیرون نیز از راهکارهای ارائه شده برای جلوگیری از انتشار این گاز سرطانزاست.